Ιούνιος 2016

Οινούσσες: Θάλασσας Πλούτος

Ιούνιος 29, 2016 - 10:57
Αναρτήθηκε στο:
Οινούσσες / Περιφέρεια Β.Αιγαίου

Ένα σύμπλεγμα εννέα μικρών νησιών και νησίδων, με ονόματα όπως Οινούσσα, Παναγιά, Βάτος, Γαϊδουρονήσι, Ποντικόνησο, Αρχοντόνησο, Ποντικούδικο, Λαιμούδικο και Πρασονήσια συνθέτουν τις Οινούσσες. Στην τελευταία απογραφή ο πληθυσμός τους αριθμούσε πάνω από χίλιες ψυχές. Οι άνθρωποι εδώ, είναι περήφανοι για τον τόπο τους, και τις αρχαίες ρίζες τους. Από τον 6ο π.Χ. αιώνα, ήταν ήδη φημισμένες για το καλό κρασί τους. Πιστεύεται μάλιστα ότι από τη ρίζα της λέξης οίνος προέρχεται και η ονομασία του νησιού.

Εγκαινιάστηκε η έκθεση " Το Βυζάντιο μέσα στους Αιώνες"

Ιούνιος 28, 2016 - 12:18
Αναρτήθηκε στο:
Έκθεση "Το Βυζάντιο μέσα στους αιώνες"

Από 24 Ιουνίου έως 2 Οκτωβρίου του 2016, το ρωσικό κοινό θα έχει την δυνατότητα να θαυμάσει στην Αγία Πετρούπολη 121 αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης, υψηλής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, τα οποία προέρχονται από 22 δημόσια μουσεία και εκκλησιαστικές συλλογές της Ελλάδος. Η παρουσίαση εμπλουτίστηκε με εκθέματα από το Ερμιτάζ που συνομιλούν με αντίστοιχα των ελληνικών συλλογών.

Ικαρία

Ιούνιος 25, 2016 - 12:17
Αναρτήθηκε στο:
Ικαρία / Περιφέρεια Β. Αιγαίου / n. chatziiakovou

Ο Ίκαρος θα πρέπει να είναι ο πιο παρεξηγημένος ήρωας της ελληνικής μυθολογίας. Σύμβολο της νεανικής απερισκεψίας, πέταξε - λέει η ιστορία του - πολύ κοντά στον ήλιο, με τα φτερά που έφτιαξε ο πατέρας του από πούπουλα και κερί. Ο ήλιος έλιωσε το κερί και ο παράτολμος νέος καταποντίστηκε στο πέλαγος και πνίγηκε.

Η πραγματική ιστορία μάλλον είναι κάπως έτσι: Ο Ίκαρος ήταν ένας πρωτοπόρος. Ένας πιονέρος της τεχνολογίας. Και όπως είναι η μοίρα όλων των τολμηρών εξερευνητών, στην αναζήτηση των προσωπικών του ορίων πλήρωσε με το υπέρτατο τίμημα: τη ζωή του.

Σάμος: το νησί όπου βασιλεύουν ο θρύλος και η ομορφιά

Ιούνιος 23, 2016 - 13:16
Αναρτήθηκε στο:
Σάμος / Περιφέρεια Β. Αιγαίου

Η Σάμος είναι το νησί όπου βασιλεύουν ο θρύλος και η ομορφιά. Το νησί του πατέρα των μαθηματικών Πυθαγόρα, του αστρονόμου Αρίσταρχου, του φιλόσοφου Επίκουρου. Είναι το σπίτι της Ήρας και ο τόπος που φιλοξένησε τον Ηρόδοτο και τον Αίσωπο. Σημαντικό εμπορικό κέντρο στο Αιγαίο, κατά την αρχαιότητα και μεγάλη ναυτική δύναμη ήρθε σε επαφή με σπουδαίους πολιτισμούς της Μεσογείου. 

Χίος: το μυροβόλο νησί του αρχιπελάγους του Αιγαίου

Ιούνιος 21, 2016 - 10:10
Αναρτήθηκε στο:
Χίος / Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η Χίος είναι ένα από τα μέρη της Ελλάδας που χρειάζεται χρόνο για να καλλιεργήσει μέσα σου την πραγματική, πολυοπτική εικόνα του. Ο κοσμοπολιτισμός του σε συνδυασμό με την εκλεπτυσμένη συμπεριφορά των ντόπιων - ανθρώπων που ταξίδεψαν τις θάλασσες και γνώρισαν τον κόσμο - δεν αποκαλύπτεται με την πρώτη καλημέρα. Θέλει να τον κερδίσεις, σεβόμενος τις αρχές του...

Λήμνος: ένα κομβικό σημείο ομορφιάς του Αρχιπελάγους

Ιούνιος 17, 2016 - 12:35
Αναρτήθηκε στο:
Λήμνος / Περιφέρεια Β. Αιγαίου / th. Panos

Ένας βράχος στεφανωμένος μ’ ένα βυζαντινό κάστρο. Ένας από τους αρχαιότερους οχυρωμένους οικισμούς στην Ευρώπη με το αρχαιότερο βουλευτήριο. Ένα ρωμαϊκό θέατρο και ένας τόπος τέλεσης πανάρχαιων μυστηρίων. Ομηρικές σπηλιές, σημείο ανεφοδιασμού για Αργοναύτες και πολεμιστές του Τρωικού πολέμου.  

Αιώνες ολόκληρους η Λήμνος ήταν σταθμός στα πιο σημαντικά θαλάσσια μονοπάτια που ένωναν τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα. 

Πολυεπίπεδη ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας

Ιούνιος 17, 2016 - 10:35
Αναρτήθηκε στο:
Η κυβερνητική εκπρόσωπος κα Όλγα Γεροβασίλη

Με αφετηρία το πολύ πλούσιο πολιτισμικό πρόγραμμα του αφιερωματικού έτους 2016, οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας ενισχύονται φέτος σε όλα τα επίπεδα σημείωσε η κα Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι υπήρξε πολύ μεγάλη κινητικότητα σε επίπεδο φορέων για την ενίσχυσή τους τη φετινή χρονιά.

Λέσβος: Ένας τόπος που σε καλεί να τον ανακαλύψεις

Ιούνιος 15, 2016 - 09:17
Αναρτήθηκε στο:
Λέσβος / Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου / c.Stamatellis

Αν αφεθείς στη σαγήνη του θα ανταμειφτείς πλουσιοπάροχα καθώς οι εκπλήξεις θα διαδέχονται η μία την άλλη. Παραθαλάσσιοι γραφικοί οικισμοί, αλλά και ορεινοί προορισμοί που σε κάνουν να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε νησί. Πλούσια εναλλαγή τοπίου, από το καταπράσινο των ελιών, των πεύκων, των καστανιών, των βελανιδιών στο σεληνιακό τοπίο της δυτικής πλευράς. Επιβλητικά αρχοντικά με στοιχεία νεοκλασικά, μπαρόκ, νεογοτθικά, μπελ επόκ, αναγεννησιακά, και παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και αγροικίες.

Νησιά Βορείου Αιγαίου 

Ιούνιος 10, 2016 - 12:50
Άγιος Ευστράτιος / Βόρειο Αιγαίο / v.protopapas

Με έντονα τα αποτυπώματα της ιστορίας επάνω τους, αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς πολυσχιδούς πολιτισμικής δράσης και έκφρασης που ο επισκέπτης συναντά σε κάθε του βήμα. 

Το ιδιόμορφο φυσικό περιβάλλον και οι εναλλαγές του τοπίου, κάνουν τα νησιά του Β. Αιγαίου να ξεχωρίζουν και οδηγούν τον επισκέπτη σε μονοπάτια εξερεύνησης και αναψυχής. Υγρότοποι με σπάνια πανίδα και χλωρίδα, αμμοθίνες, καταρράχτες, πυκνά δάση πεύκου, καστανιάς, βελανιδιάς, ελαιώνες, μαστιχόδεντρα είναι μερικά μόνο από αυτά που μπορεί κανείς να απολαύσει στα νησιά. 

Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες εξερευνούν τη Λάρισα

Ιούνιος 10, 2016 - 10:47
Αναρτήθηκε στο:

Θρησκευτικά και αρχαιολογικά μνημεία αλλά και χώρους Πολιτισμού είχε την ευκαιρία να προβάλει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στους εκπροσώπους του Οργανισμού Τουρισμού Μόσχας και μεγάλων τουριστικών ρωσικών πρακτορείων που επισκέφθηκαν πρόσφατα τη Λάρισα.

Εκδηλώσεις στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

Αναρτήθηκε στο:
27/06/2016 έως 01/07/2016

Στο πλαίσιο των δράσεων για το εορτασμό του Έτους 2016 Ελλάδας – Ρωσίας, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών θα λάβουν χώρα οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

-Ημερίδα με θέμα «2016 Έτος Ελλάδας – Ρωσίας»
Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Τρίτη 28 Ιουνίου και θα είναι ανοιχτή στους φοιτητές τμημάτων Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παντείου Πανεπιστημίου.
- Έκθεση με Ρωσικά εκθέματα και κειμήλια
Από τις 27 Ιουνίου έως τις 1 Ιουλίου 2016 στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου θα λειτουργήσει έκθεση με Ρωσικά εκθέματα και κειμήλια.
 

Τοποθεσία: 
Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

Έκθεση «Χάρτινες εικόνες, οδός επικοινωνίας Ελλάδας - Ρωσίας»

Αναρτήθηκε στο:
Έκθεση «Χάρτινες εικόνες, οδός επικοινωνίας Ελλάδας - Ρωσίας» / Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
21/06/2016 έως 26/07/2016

Η έκθεση αποτελείται από ισάριθμα έργα της συλλογής χαρακτικών και των δύο Μουσείων (67 στο σύνολο) παρουσιάζοντας μία αντιπροσωπευτική εικόνα των ορθόδοξων χαρακτικών, 17ου-20ου αι., με στόχο την ανάδειξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο ομόδοξων λαών. Τα εκθέματα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού προέρχονται από τη Συλλογή χαρακτικών της μεγάλης δωρήτριας Ντόρης Παπαστράτου. Πρόκειται για μια μοναδική διεθνώς συλλογή με εξαιρετικό επιστημονικό, καλλιτεχνικό και συλλεκτικό ενδιαφέρον.

Τοποθεσία: 
Κρατικό Μουσείο της Ιστορίας της Θρησκείας, Αγία Πετρούπολη

Σελίδες