Διεθνές Συνέδριο με θέμα τα χειρόγραφα της Μονής Σινά

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Διεθνές Συνέδριο με θέμα τα χειρόγραφα της Μονής Σινά

Νοέμβριος 24, 2017 - 10:42
Αναρτήθηκε στο:

Από 27 έως 29 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί, στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών το Διεθνές Συνέδριο "Η άλλη φωνή της ερήμου: Τα παλίμψηστα χειρόγραφα της Μονής Σινά, νέες τεχνολογίες ανάγνωσης, ανακάλυψη άγνωστων κειμένων, προοπτικές της έρευνας".

Η Μονή Σινά, σε συνεργασία με το ίδρυμα Early Manuscripts Electronic Library, επιστήμονες διεθνούς κύρους και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Όρους Σινά, υλοποίησε το πενταετές πρόγραμμα (2011-2016) φασματικής φωτογράφισης των παλίμψηστων. Στόχος του προγράμματος είναι να επιτευχθεί η καλύτερη ανάγνωση αυτών των κειμένων, τα οποία κρύβουν συχνά άγνωστα κείμενα της ύστερης αρχαιότητας και του πρώιμου βυζαντινού κόσμου, καθώς και πολύτιμα στοιχεία για τη φιλολογία της ελληνικής, αλλά και των λοιπών γλωσσών της περιοχής. Παράλληλα, αποτελούν πολύτιμους μάρτυρες για την ιστορία των χριστιανικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, πρόκειται να δημοσιοποιηθεί το σύνολο των ευρημάτων του προγράμματος.