Δυτική Μακεδονία: Κρόκος Κοζάνης

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Δυτική Μακεδονία: Κρόκος Κοζάνης

Μάρτιος 31, 2016 - 11:08
Αναρτήθηκε στο:

Ο κρόκος Κοζάνης προέρχεται από τα κόκκινα στίγματα του άνθους του κρόκου και κατατάσσεται στην καλύτερη ποιότητα σαφράν παγκοσμίως.

Κρόκος Κοζάνης / Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Το «κόκκινο χρυσάφι» της ελληνικής γης...

Οφείλει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα στην αδιαμφισβήτητη ποιότητα της πρώτης ύλης, βάσει αντικειμενικών μετρήσεων με τη διαδικασία ISO, αλλά και στην καθαρότητα (χωρίς προσμίξεις) του τελικού προϊόντος. Εξάλλου, η χρωστική δύναμη του, επιβεβαιωμένη από εργαστηριακές εκθέσεις, είναι 50 τουλάχιστον βαθμούς υψηλότερα από το ελάχιστο διεθνές πρότυπο!

...με «θεϊκή» καταγωγή...

Ο Κρόκος, κατά την ελληνική μυθολογία, ήταν φίλος του θεού Ερμή. Μια μέρα, και ενώ οι δύο φίλοι έπαιζαν με το δίσκο, ο Ερμής χτύπησε κατά λάθος τον Κρόκο στο κεφάλι και τον σκότωσε. Στον τόπο του συμβάντος φύτρωσε ένα λουλούδι ενώ τρεις σταγόνες από το αίμα του άτυχου νέου, πέφτοντας στο κέντρο του λουλουδιού, έδωσαν τα στίγματα του φυτού που από τότε πήρε το όνομα κρόκος.

Τονωθείτε και ανανεωθείτε!

Οι ευεργετικές ιδιότητες του κρόκου ήταν γνωστές ήδη στην αρχαιότητα για το άρωμα και λαμπερό του χρώμα, αλλά κυρίως για τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες. Ο Όμηρος τον αναφέρει στα έργα του, ενώ η Κλεοπάτρα τον χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της. 

Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κρόκο Κοζάνης σε φαρμακευτικά σκευάσματα προσφέροντας στον οργανισμό σας ευεξία και τόνωση, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη μνήμη σας. Εντάξτε τον κρόκο Κοζάνης στη καθημερινότητά σας, καθώς η τακτική χρήση του προσφέρει σημαντική αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση ενώ δρα θετικά στην καταπολέμηση του άγχους και στη μείωση της χοληστερίνης, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Με το ελαφρά ιώδες άρωμα του, την υπέροχη υπόπικρη γεύση του και το μοναδικό κίτρινο χρώμα του, ο κρόκος Κοζάνης θα απογειώσει τις δημιουργίες σας στη μαγειρική, στην τυροκομία, στη ζαχαροπλαστική ακόμα και στην ποτοποιία.

Χρησιμοποιώντας τον κρόκο ως καρύκευμα στη μαγειρική θα απολαύσετε το χαρακτηριστικό του άρωμα, τη μοναδική του γεύση και το όμορφο χρυσαφένιο χρώμα του. Επί του παρόντος, χρησιμοποιείται στα αποστακτήρια, την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και πολλούς άλλους τομείς. 

Πού θα τον βρείτε, πώς θα τον χρησιμοποιήσετε;

Χρησιμοποιήστε τον κρόκο για νέες γαστρονομικές ανακαλύψεις! Προσθέστε μερικούς στήμονες σε ένα ποτήρι δροσερό νερό – ο κρόκος δεν αντέχει υψηλές θερμοκρασίες καθώς ούτε το χρώμα του αναδεικνύεται ούτε το άρωμά του αναδίδεται όταν βυθίζεται σε ζεστό νερό.

Μαγειρέψτε με κόκκινο κρόκο και απολαύστε την εξαιρετική γεύση του. Σε αντίθεση με άλλα μπαχαρικά, μια πρέζα είναι αρκετή για να προσθέσει γεύση και χρώμα στα περισσότερα πιάτα.

Τον κρόκο Κοζάνης θα τον συναντήσετε στο εμπόριο, σε δύο μορφές, είτε ως αποξηραμένα νηματίδια κόκκινου χρώματος που προέρχονται από τα στίγματα του άνθους είτε σε σκόνη, που προκύπτει από το άλεσμα των κόκκινων νημάτων του.

Σε περιορισμένη χρήση, ο υψηλής ποιότητας κρόκος προσθέτει πλούσιο χρυσό χρώμα και γεύση στα τρόφιμα. Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος τροφίμων στα οποία είναι δυνατό να προστεθεί: τρόφιμα με βάση το τυρί, όπως το τυρί cottage και η παρμεζάνα, σούπες, κοτόπουλο και κρέας, διάφορα ποτά, ζυμαρικά και ρύζι.

Μια επίσκεψη στην Κοζάνη αξίζει 

Σήμερα ο κρόκος  καλλιεργείται και αναπτύσσεται κάτω από τον ήλιο της Μακεδονίας σε μια περιοχή που περιλαμβάνει πολλά μικρά χωριά του Νομού Κοζάνης, όπου πριν από 300 χρόνια έμποροι της περιοχής τον μετέφεραν από την Ευρώπη. 

Από τότε και κάθε καλοκαίρι οι κάτοικοι φυτεύουν τους βολβούς κρόκου που ανθοφορούν το φθινόπωρο και μετατρέπουν με μαγικό τρόπο τις ξηραμένες ωχρές εκτάσεις σε μια θάλασσα από απέραντο μοβ!

Επισκεφτείτε τα Κροκοχώρια της Κοζάνης από τα μέσα Οκτωβρίου και ζήσετε από κοντά τη μοναδική εμπειρία της συλλογής του άνθους του πιο ακριβού μπαχαρικού στον κόσμο.

Κατά την επίσκεψη θα έχετε την ευκαιρία να συναντηθείτε με τους παραγωγούς και τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια της συλλογής των ανθών του κρόκου. Είναι ενδιαφέρον ότι ο κρόκος ανθίζει τα ξημερώματα,μαραίνεται γρήγορα και χάνει το χρώμα και τη γεύση του. Ως εκ τούτου, τα άνθη συλλέγονται νωρίς το πρωί έως τις 10 π.μ.

Μόλις συγκεντρωθούν οι ανθοί, μεταφέρονται στα σπίτια για να ξεκινήσει η διαδικασία διαχωρισμού των πετάλων από τα στίγματα και τους στήμονες, προτού αυτά μαραθούν. Ακολουθεί στη συνέχεια η ξήρανση της σοδειάς. Τότε παίρνουν την τελική τους μορφή: χορδές ακανόνιστου σχήματος σε ένα βαθύ πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα. Μετά το ψήσιμο τα στίγματα του κρόκου μειώνονται στο 1/5 του αρχικού μεγέθους. Με άλλα λόγια, ανά 1 kg ακατέργαστων στιγμάτων παίρνουμε 200 gr κρόκου έτοιμου για χρήση. Πάνω από 85.000 άνθη απαιτούνται για την παραγωγή 1 kgr σαφράν. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι το έργο αυτό και μάλιστα όταν η όλη διαδικασία γίνεται χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Απομένει σε εσάς να τον αξιοποιήσετε με όποιον τρόπο επιλέξετε!