Δυτική Μακεδονία - Λίμνες Πρεσπών

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Δυτική Μακεδονία - Λίμνες Πρεσπών

Μάρτιος 26, 2016 - 11:12
Αναρτήθηκε στο:

Σαράντα πέντε χλμ. δυτικά της Φλώρινας, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, θα βρείτε έναν από τους πιο σημαντικούς Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδας αλλά και την πρώτη χαρακτηρισμένη διακρατική προστατευόμενη περιοχή στην ανατολική Ευρώπη, το λεγόμενο «Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών».

Λίμνες Πρεσπών / Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Ο Εθνικός Δρυμός των Πρεσπών, ο πυρήνας του οποίου καλύπτει έκταση 4.900 στρ. χαρακτηρίζεται από πλούσια βιοποικιλότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ απαντώνται πάνω από τα μισά είδη πουλιών, αμφιβίων και θηλαστικών ολόκληρης της Ελλάδα ή ότι 9 από τα 23 είδη ψαριών που ζουν στις λίμνες της και τα ποτάμια της είναι ενδημικά. Μεγάλο κομμάτι του Εθνικού Δρυμού των Πρεσπών εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Περιοχών Natura 2000. Η λίμνη Μεγάλη Πρέσπα αποτελεί υγρό σύνορο και των τριών χωρών, με το μεγαλύτερο τμήμα της να ανήκει στην ΠΓΔΜ. Τα νερά της επικοινωνούν με αυτά της Μικρής Πρέσπας, από την οποία χωρίζεται με μια στενή ελώδη προσχωματική λωρίδα ξηράς. Η Μικρή Πρέσπα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ελληνική, αφού μόνο ένα μικρό τμήμα της ανήκει στην Αλβανία, και στα νερά της βρίσκονται τα νησάκια Άγιος Αχίλλειος και Βιδρονήσι.

Στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας θα βρείτε τον παραδοσιακό οικισμό των Ψαράδων με αξιόλογα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Απολαύστε λιμνίσια ψάρια σε κάποια από τις παραλίμνιες ταβέρνες. Αναζητήσετε τους βαρκάρηδες του χωριού για μία βόλτα στα Ασκηταριά, που σκαρφαλωμένα στα βράχια χρησίμευαν ως καταφύγια εξόριστων και ασκητών, και παρατηρήστε τις εντυπωσιακές αγιογραφίες του 12ου και του 14ου αι. Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η φυσική ομορφιά και η απομόνωση της περιοχής προσέλκυσε πολλούς μοναχούς, οι οποίοι έχτισαν τις καλύβες τους κατά μήκος της ακτής της λίμνης.

Νότια από τους Ψαράδες, στη ΒΔ πλευρά της Μικρής Πρέσπας βρίσκεται το νησάκι Άγιος Αχίλλειος, μία από τις γραφικότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας που ενώνεται με την στεριά από μια πεζογέφυρα 600 μέτρων. Πρόκειται για ένα κατοικημένο νησί σε λίμνη που αποτελεί συνάμα και σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, καθώς διαθέτει πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, με κορυφαίο τη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου. Εκεί κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα περίφημα «Πρέσπεια». Μια επίσκεψη αξίζει σίγουρα και ο παραδοσιακός οικισμός Άγιος Γερμανός αλλά και τα υπόλοιπα χωριά των Πρεσπών (τα χωριά Πύλη, Πυξός και Βροντερό της Πάνω Πρέσπας καθώς τα χωριά Λαιμός, Μηλιώνα, Πλατύ, Καλλιθέα, Λευκώνας, Καρυές, Οξιά και Μικρολίμνη της Κάτω Πρέσπας) για να θαυμάσετε τις παλιές εκκλησίες και τα παραδοσιακά πέτρινα σπιτάκια.

Πέρα από κολύμπι, ψάρεμα και κωπηλασία, οι Πρέσπες ενδείκνυνται κατ’εξοχήν για bird watching, αφού στην περιοχή υπάρχουν τέσσερα παρατηρητήρια (στην Κούλα, την Παλαιά Πύλη, την Μικρολίμνη και την Βρωμολίμνη). Δοκιμάστε, επίσης, διαδρομές 4x4 από τους Ψαράδες προς τον Πυξό, από την Πύλη προς τη Δασερή (μήκος 5 χλμ.), από την Οξιά προς τη Σφήκα, από τη Μικρολίμνη προς την Οπάγια (μήκος 10 χλμ.) και από το Βροντερό στην «σπηλιά Κόκκαλη». Επίσης μπορείτε να ακολουθήσετε διαδρομές πεζοπορίας στο νησί του Αγίου Αχιλλείου, από την Μικρολίμνη στις Κρανιές (διάρκειας 90΄) και από τους Ψαράδες προς ΒΔ στο ακρωτήρι Ρότι και το ασκηταριό της Μεταμόρφωσης, το παλιότερο της περιοχής, συνολικής διάρκειας 35’. Επίσης, από τον Άγιο Γερμανό, διέρχεται και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6. Μπορείτε ακόμη να πραγματοποιήσετε τη (δύσκολη) διαδρομή ως τη Βίγλα Πισοδερίου μήκους 27,5 χλμ. και διάρκειας περίπου 13 ωρών.