Εγκαινιάστηκε η έκθεση " Το Βυζάντιο μέσα στους Αιώνες"

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Εγκαινιάστηκε η έκθεση " Το Βυζάντιο μέσα στους Αιώνες"

Ιούνιος 28, 2016 - 12:18
Αναρτήθηκε στο:

Στο Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 τα εγκαίνια της εμβληματικής για το Έτος Ελλάδας στη Ρωσία έκθεσης "Το Βυζάντιο μέσα στους Αιώνες".

Έκθεση "Το Βυζάντιο μέσα στους αιώνες"

Από 24 Ιουνίου έως 2 Οκτωβρίου του 2016, το ρωσικό κοινό θα έχει την δυνατότητα να θαυμάσει στην Αγία Πετρούπολη 121 αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης, υψηλής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, τα οποία προέρχονται από 22 δημόσια μουσεία και εκκλησιαστικές συλλογές της Ελλάδος. Η παρουσίαση εμπλουτίστηκε με εκθέματα από το Ερμιτάζ που συνομιλούν με αντίστοιχα των ελληνικών συλλογών. Τμήματα ψηφιδωτών και τοιχογραφιών, φορητές ξύλινες εικόνες, χειρόγραφα με μοναδική διακόσμηση, γλυπτά, αγγεία, κοσμήματα, αντικείμενα μικροτεχνίας προερχόμενα από όλες τις περιόδους του βυζαντινού πολιτισμού, παρουσιάζουν την πολιτιστική διάσταση μιας μεγαλοπρεπούς αυτοκρατορίας και πιστοποιούν την καλλιτεχνική επίδραση της, η οποία είναι ακόμη ορατή σε έργα σύγχρονης τέχνης.

Η αφήγηση ξεκινά από τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια, όταν οι απηχήσεις της αρχαιότητας ήταν ακόμη έντονες και φτάνει στα χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η έκθεση κλείνει με τον "Άγιο Πέτρο" του Ελ Γκρέκο από την Εθνική Πινακοθήκη, έναν πίνακα συμβολικής σημασίας για την Αγία Πετρούπολη.

Ακολουθώντας ένα σαφές μουσειολογικό σκεπτικό, τα εκθέματα αποπειρώνται να φωτίσουν τον πολυεθνικό χαρακτήρα του Βυζαντινού κράτους, τις σχέσεις του με τους γείτονες και βεβαίως της πολυτάραχη ιστορία του· την ιστορία μιας αυτοκρατορίας που καλύπτει 1100 χρόνια και η οποία εδραιώθηκε σε τρεις ηπείρους, συνταιριάζοντας τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό πολιτισμό με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και τη βυζαντινή κοσμοθεωρία, αποτέλεσμα ωσμώσεων, συγκρούσεων και συμπορεύσεων· έναν κόσμο μέσα στον οποίο γαλουχήθηκαν και ρίζωσαν τόσο το νέο ελληνικό κράτος όσο και το ρωσικό.

 «Το πανόραμα του Βυζαντίου στο Ερμιτάζ αποτελεί σταθμό για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, καθώς υπενθυμίζει τις κοινές πολιτιστικές και θρησκευτικές καταβολές των δύο λαών. Είμαι βέβαιος ότι το ρωσικό κοινό θα βρει στα βυζαντινά εκθέματα αντανακλάσεις της ταυτότητάς του» ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης.

Στη τελετή εγκαινίων παρευρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. V.R. Medinskiy, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, ο ειδικός Συντονιστής για το  Έτος Ελλάδας - Ρωσίας Πρέσβυς ε.τ. κ. Ηλίας Κλης, ο Γενικός Πρόξενος στην Αγία Πετρούπολη κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης, καθώς και διευθυντικά στελέχη του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Εξωτερικών.