Εγκαινιάστηκε στην Μόσχα η έκθεση «Θεοί και Ήρωες των Αρχαίων Ελλήνων»

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Εγκαινιάστηκε στην Μόσχα η έκθεση «Θεοί και Ήρωες των Αρχαίων Ελλήνων»

Νοέμβριος 18, 2016 - 15:18
Αναρτήθηκε στο:

Η έκθεση παρουσιάζεται στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο και θα διαρκέσει έως τις 15 Φεβρουαρίου 2017.

Εγκαίνια έκθεσης «Θεοί και Ήρωες των αρχαίων Ελλήνων» στην Μόσχα

Εγκαινιάστηκε στις 15 Νοεμβρίου, στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας, η εμβληματική έκθεση «Θεοί και Ήρωες των Αρχαίων Ελλήνων». Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 130 εκθέματα από διάφορα μουσεία της Ελλάδας και ιδιωτικές συλλογές, που καλύπτουν όλα τα είδη αρχαιοελληνικής τέχνης - γλυπτά, αγγεία, πήλινα και χάλκινα ειδώλια, χάλκινα σκεύη και όπλα, νομίσματα και έργα μικροτεχνίας - από την προϊστορική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Η έκθεση έχει ως στόχο να γνωρίσει στο κοινό τον πλούτο του αρχαίου πολιτισμού,  παρουσιάζοντας τις πιο σημαντικές αρχαιοελληνικές θεότητες και ήρωες, καθώς και τις θρησκευτικές παραδόσεις και τα σημαντικότερα ιερά της αρχαίας Ελλάδας.

Τα εκθέματα προέρχονται μεταξύ άλλων από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ακρόπολης, το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο, το Κυκλαδικό, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου.

«Πρόκειται για μία υψηλότατων προδιαγραφών, ιδιαίτερα σημαντική αρχαιολογική έκθεση που θα αποτελέσει κομβικό σημείο στην ιστορία των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών μας», τόνισε στον χαιρετισμό του κατά την τελετή των εγκαινίων ο Πρέσβυς της Ελλάδος στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς, ενώ αναφερόμενος στο Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας Ρωσίας επεσήμανε ότι πέτυχε να δώσει σε ένα «τεράστιο, ήδη υφιστάμενο δυναμικό» την ευκαιρία να εκφραστεί.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, δήλωσε ότι η εν λόγω έκθεση αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα της αποδοτικής συνεργασίας των δύο χωρών διακρίνονται ήδη στον τομέα του τουρισμού όπου σημειώνεται εντυπωσιακή ανάπτυξη της τουριστικής ροής μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας η οποία ανέρχεται σχεδόν σε 30%.

Ως μοναδικό εκθεσιακό γεγονός που επιτυγχάνει σε ένα μικρό χώρο να παρουσιάσει επαρκώς την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως την ακμή της κλασικής τέχνης, χαρακτήρισε την έκθεση ο διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου της Μόσχας, Αλεξέι Λεβίκιν, επισημαίνοντας ότι τα εκθέματα, επιλεγμένα από 25 κορυφαία μουσεία της Ελλάδας, δεν αποτελούν μόνο ένα μέρος του ελληνικού πολιτισμού αλλά και του πολιτισμού της ανθρωπότητας.

Η έκθεση άνοιξε για το κοινό στις 16 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 15 Φεβρουαρίου 2017.