Ελλάδα και Ρωσία γιορτάζουν τις Απόκριες

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Ελλάδα και Ρωσία γιορτάζουν τις Απόκριες

Φεβρουάριος 22, 2017 - 15:20
Αναρτήθηκε στο:

Λαγάνα ή μπλινί; Κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου ή της Μάσλενιτσα; Τα έθιμα και οι παραδόσεις των δύο λαών πριν την έναρξη της Σαρακοστής.

Στην Ελλάδα, η εβδομάδα που διανύουμε (20-26 Φεβρουαρίου 2017) ονομάζεται εβδομάδα της Τυρινής ή της Τυροφάγου και πρόκειται για την τρίτη εβδομάδα του Τριωδίου κατά την οποία επιτρέπεται η κατανάλωση όλων των φαγητών εκτός από το κρέας, εν αναμονή της  Μεγάλης Τεσσαρακοστής που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα.

Αυτή είναι και η τελευταία εβδομάδα του Καρναβαλιού, που γιορτάζεται σε όλη τη χώρα με ήθη και έθιμα που κρατούν ήδη από την αρχαιότητα. Οι μεγαλύτερες καρναβαλικές εκδηλώσεις γίνονται στην Πάτρα, την Ξάνθη, τον Τύρναβο και το Ρέθυμνο με χιλιάδες καρναβαλιστές να ξεχύνονται στους δρόμους και να διασκεδάζουν μέχρι το πρωί, συνοδεύοντας το Βασιλιά Καρνάβαλο.

Οι ξέφρενοι εορτασμοί του Τριωδίου ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα, οπότε όλη η Ελλάδα, απ’ άκρη σ’ άκρη, υποδέχεται τη Σαρακοστή με τα δικά της ξεχωριστά έθιμα.

  • Μάσλενιτσα: Η Ρωσική Αποκριά

Στη Ρωσία, η αντίστοιχη εβδομάδα ονομάζεται  Μάσλενιτσα (Масленица): η εβδομάδα του μεγάλου καρναβαλιού για τον αποχαιρετισμό του Χειμώνα και το καλωσόρισμα της Άνοιξης. Είναι μια από τις πιο χαρούμενες, μαζικές, ξένοιαστες και «νόστιμες» γιορτές , που αγαπούν ιδιαίτερα οι Ρώσοι.

Είναι γνωστή και ως η «Εβδομάδα των μπλινί», αφού κατά τη διάρκεια της οι Ρώσοι φτιάχνουν τις παραδοσιακές ρωσικές κρέπες «μπλινί» (блины) με πολλές διαφορετικές συνταγές, που είναι το  βασικό φαγητό και σύμβολο της Μάσλενιτσα. «Χωρίς μπλινί, δεν υπάρχει Μάσλενιτσα» (Без блинов – не Масленица), λένε χαρακτηριστικά οι Ρώσοι.

Η γιορτή αυτή δεν περιλαμβάνει μόνο άπειρο φαγητό, αλλά και ιππασία, χιονομαχίες, βόλτες με  παραδοσιακές άμαξες, κατάβαση με έλκηθρα από παγωμένους λόφους, χορούς και τραγούδια στους δρόμους με αποκορύφωμα το πανηγύρι του αποχαιρετισμού, όπου το σκιάχτρο της  Μάσλενιτσα παραδίδεται στις φλόγες, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου την τελευταία ημέρα της Αποκριάς.

С масленицей!