Το ελληνικό ψηφιακό gaming αναζητά την εξωστρέφεια

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Το ελληνικό ψηφιακό gaming αναζητά την εξωστρέφεια

Νοέμβριος 02, 2017 - 15:33
Αναρτήθηκε στο:

Νέοι Έλληνες δημιουργοί αναζητούν διεξόδους για να προβάλουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό συμμετέχοντας σε διεθνή συνέδρια όπως το Athens Game Festival και το ρωσικό White Nights Conference

Στις 28 και 29 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο διεθνές συνέδριο στην Ελλάδα για ψηφιακά παιχνίδια, το Athens Games Festival, με μεγάλη επιτυχία αφού κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους από 60 δημιουργούς ψηφιακών παιχνιδιών και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο και έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της βιομηχανίας παραγωγής ψηφιακών παιχνιδιών, η οποία ξεπερνάει σε τζίρο τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και είχε στόχο να συγκεντρώσει δημιουργούς, εκδότες ψηφιακών παιχνιδιών, επενδυτές και την προσοχή των Μέσων Ενημέρωσης ιδιαίτερα στους Έλληνες δημιουργούς που αναζητούσαν μία πλατφόρμα εξωστρέφειας, ώστε να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να έρθουν σε επαφή με την παγκόσμια βιομηχανία παραγωγής ψηφιακών παιχνιδιών.     

Το Athens Games Festival περιελάμβανε ομιλίες από κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου, συναντήσεις B2B και εκδηλώσεις δικτύωσης των ελληνικών επιχειρήσεων με εταιρείες του εξωτερικού, διαγωνισμούς και πολλές εκπλήξεις. Η διήμερη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ρωσικό White Nights Conference, έναν φορέα που διοργανώνει εκθέσεις ψηφιακών παιχνιδιών στη Ρωσία και σε τρίτες χώρες, όπως στην Τσεχία, όπου για πρώτη φορά έλαβαν μέρος ελληνικές επιχειρήσεις στο συνέδριο της Πράγας τον Φεβρουάριο 2017. Στη συνέχεια, ελληνικές επιχειρήσεις εκπροσωπήθηκαν τόσο στο συνέδριο White Nights Conference στην Αγία Πετρούπολη όσο και στη Μόσχα, στις 10-11 Οκτωβρίου. Για την εμπειρία τους από τις διεθνείς αυτές διοργανώσεις αλλά και για την κατάσταση στον χώρο του ελληνικού ψηφιακού παιχνιδιού, μας μίλησαν ορισμένοι από τους δημιουργούς που πήραν μέρος στο White Nights Conference της Μόσχας.

Ρηγόπουλος Διονύσης και Άγγελος Τσιφλάς- Nerf Us Entertainment:

Για τον χώρο του ελληνικού ψηφιακού game development: Η ενασχόληση  με το gaming βρίσκεται σε ύφεση στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε πολλούς τομείς αυτή τη περίοδο. Τα τελευταία χρόνια όμως ξεκίνησε να εμφανίζεται κάποιο ενδιαφέρον στον τομέα αυτό, γεγονός που δείχνει ότι μελλοντικά θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση.

Για τις ενέργειες που μπορούν να βοηθήσουν τον κλάδο: Θα βοηθούσε να δημιουργηθούν υποδομές έτσι ώστε να υπάρξουν σχολές και περισσότερα σεμινάρια σχετικά με το αντικείμενο μας. Η ΓΓ Ενημέρωσης & Επικοινωνίας στέκεται στο πλευρό μας και είναι αρωγός στη προσπάθεια αυτή.  

Για το White Nights Conference της Μόσχας: Η έκθεση που επισκεφτήκαμε ήταν υψηλού επιπέδου και πολύ καλά οργανωμένη, η προσέλευση του κόσμου ήταν ικανοποιητική καθώς και η εκδήλωση ενδιαφέροντος ως προς τη δουλειά μας. Ήταν για εμάς μια μοναδική εμπειρία, μάθαμε και γνωρίσαμε ανθρώπους με τους οποίους έχουμε κοινά ενδιαφέροντα. Η μόνη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν το θέμα της γλώσσας, καθώς δεν γνωρίζουμε τη ρωσική, ωστόσο η παρουσία μεταφραστή στις συνομιλίες μας βοήθησε αρκετά.

Μάνος Γρυπάρης- GameWorld.gr/ Loresoft

Για τον χώρο του ελληνικού ψηφιακού game development: Ο χώρος του gaming στην Ελλάδα θεωρούμε ότι έχει προς το παρόν μια καμπή προς τα κάτω. Είχε ξεκινήσει θετικά με πολλά αξιόλογα games, όπως τα Darkfall, World Basketball Manager και Conspiracies, αλλά η συνέχεια δεν έλαβε παγκόσμιας αποδοχής. Το αποτέλεσμα ήταν οι περισσότερες εταιρείες game development να κλείσουν, ενώ πολλοί ταλαντούχοι game developers έχουν φύγει στο εξωτερικό και τα projects που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να κεντρίσουν με αξιώσεις το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αγοράς. Διακρίνω για το μέλλον 1-2 περιπτώσεις που ίσως καταφέρουν κάτι αξιόλογο δηλαδή έστω έναν 5ψήφιο αριθμό πωλήσεων.

Για τις ενέργειες που μπορούν να βοηθήσουν τον κλάδο: Για να υπάρξουν προσδοκίες θα πρέπει να υπάρξει το game development ως ειδικότητα σε όλα τα ΙΕΚ Πληροφορικής της χώρας και ανά έτος, και όχι περιστασιακά ανά 2 έτη και σε ελάχιστα ΙΕΚ, όπως επίσης να καθιερωθούν εκδηλώσεις όπως το Athens Game Festival σε ετήσια βάση και να περιλαμβάνουν σεμινάρια που θα δείχνουν σε μη γνώστες πως θα φτιάξουν ένα παιχνίδι από το μηδέν, έστω περιληπτικά, ώστε να μπουν στη διαδικασία να ασχοληθούν περισσότερο.

Για το White Nights Conference της Μόσχας: Στο White Nights 2017 περίμενα περισσότερους επενδυτές. Βρήκαμε αντιπροσώπους από μεγάλους publishers αλλά θεωρούμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει στήριξη από πολύ περισσότερους. Επίσης βρήκαμε άριστη οργάνωση και μπράβο στην Nevosoft. Όλος ο χώρος είχε άριστη δομή και παροχές. Τέλος, μια παρατήρησή μου είναι ότι θα μπορούσαν οι ομιλίες να γίνονται στην αγγλική γλώσσα και όχι στη Ρωσική, ώστε να υπάρξει άνοιγμα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Βασίλης Στεφανόπουλος- Floating Island Studios

Για τον χώρο του ελληνικού ψηφιακού game development: O χώρος του game development είναι ακόμα καινούργιος και δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως, το οποίο σημαίνει ότι είναι νέες οι εταιρίες και οι ομάδες, που θέλουν να μπουν στον χώρο, και μπορούν να λάβουν πιο εύκολα αναγνώριση και να θέσουν τις ρίζες τους στους στην ελληνική βιομηχανία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετές υποδομές για να διευκολύνουν το επιχειρείν που πρέπει να κάνει κάθε τέτοια ομάδα, δυσκολεύοντας την μετάβασή της από ερασιτεχνική σε επαγγελματική.

Για τις ενέργειες που μπορούν να βοηθήσουν τον κλάδο: Θα θέλαμε να δούμε περισσότερες κινήσεις από δημοσίους και ιδιωτικούς οργανισμούς, για την ανάπτυξη του τομέα στην Ελλάδα.

Για το White Nights Conference της Μόσχας: Περιμέναμε να βρούμε ανταπόκριση από ένα διεθνές πλαίσιο επαγγελματιών του χώρου, και αυτό βρήκαμε. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από άλλους game developers όπως και επιχειρήσεις του χώρου και μάθαμε πολλά νέα πράγματα. Δεδομένου ότι τα προϊόντα μας απευθύνονται κυρίως στην διεθνή αγορά, είναι λίγο δύσκολο μόνο απ' την Ελλάδα να κατανοήσεις πλήρως τον χώρο του game development και πώς λειτουργεί. Μέσα από τη συμμετοχή μας στο White Nights πήραμε μια γεύση και διευρύναμε τους επαγγελματικούς μας ορίζοντες και σχέσεις.