«Ελλήνων και Ρώσων Πάσχα»

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

«Ελλήνων και Ρώσων Πάσχα»

Απρίλιος 13, 2017 - 13:02
Αναρτήθηκε στο:

Η Μεγάλη Εβδομάδα έχει ήδη ξεκινήσει και τόσο οι Έλληνες, όσο και οι Ρώσοι  προετοιμάζονται με νηστεία και κατάνυξη για τη σημαντικότερη γιορτή στο ορθόδοξο χριστιανικό ημερολόγιο, το Πάσχα. Ας δούμε μερικές από τις ομοιότητες, αλλά και τις διαφορές στα έθιμα και τις παραδόσεις κατά τον εορτασμό του Πάσχα των δύο λαών, που συνδέονται άρρηκτα με βαθιές σχέσεις φιλίας μέσω της πνευματικής και θρησκευτικής τους ενότητας.

Η Κυριακή των Βαΐων σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας ή Εβδομάδας των Αγίων Παθών. Στην Ελλάδα, σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όλοι οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια ή δάφνες,  τα οποία μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας μοιράζονται στους πιστούς για ευλογία. Στη Ρωσία, αντίθετα, η Κυριακή των Βαΐων ονομάζεται «Κυριακή της Ιτιάς», καθώς στην κρύα Ρωσία δεν ευδοκιμούν φοινικόδεντρα, αλλά στο διάστημα αυτό ανθίζουν οι ιτιές. Έτσι τη μέρα αυτή, οι Ρώσοι προσέρχονται στους ναούς κρατώντας κλαδιά ιτιάς και στη συνέχεια στολίζουν με αυτά τις εικόνες του σπιτιών τους.

Κατά την παράδοση, η προετοιμασία του εορταστικού πασχαλινού «μενού» αρχίζει τη Μεγάλη Πέμπτη με το βάψιμο των αυγών και το ψήσιμο των πασχαλινών γλυκών ψωμιών. Τα αυγά βάφονται κόκκινα συμβολίζοντας το αίμα του Χριστού, ενώ την ίδια μέρα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας φτιάχνονται τα τσουρέκια ή αλλιώς τα «λαμπρόψωμα» ή «κουλούρες της Λαμπρής», τα οποία συμβολίζουν την Ανάσταση, καθώς το αλεύρι μεταμορφώνεται με το ζύμωμα και γίνεται ψωμί.

Στη Ρωσία, η Μεγάλη Πέμπτη είναι επίσης μέρα προετοιμασίας για το πασχαλινό ρωσικό τραπέζι. Οι Ρώσοι βάφουν και διακοσμούν περίτεχνα τα κόκκινα αυγά τους, ψήνουν πασχαλινά τσουρέκια, που ονομάζονται «Κουλίτς» (Кулич), και φτιάχνουν με μία ειδική ξύλινη φόρμα που λέγεται «πασότσνιτσα» (пасочница), το περίφημο γλυκό «Πάσχα» με ανθότυρο (τβορόγκ) και σταφίδες, ως επιδόρπιο για το πασχαλινό τραπέζι.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα πένθους και νηστείας τόσο για τους Έλληνες, όσο και τους Ρώσους που ζουν την κορύφωση του Θείου Δράματος. Στην Ελλάδα, σε κάθε εκκλησία οι πιστοί αναλαμβάνουν να στολίσουν με όλα τα ανοιξιάτικα λουλούδια τον Επιτάφιο, ενώ το βράδυ ακολουθούν όλοι την περιφορά του, κρατώντας κεριά και ψάλλοντας τον επιτάφιο θρήνο.  Στη Ρωσία, ακολουθούν το τελετουργικό της «ταφής» της Σινδόνης, η οποία φέρει απεικόνιση του θανόντος Χριστού. Η Σινδόνη τοποθετείται στο κέντρο του ναού και με το πέρας της Ακολουθίας μεταφέρεται στο Ιερό Βήμα, συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο την «ταφή».

Το Μεγάλο Σάββατο, στην Ελλάδα προσέρχονται το πρωί στους ναούς για την «Πρώτη Ανάσταση» με τους ιερείς να σκορπούν στους πιστούς βάγια. Την ίδια μέρα, οι ρώσοι πηγαίνουν τα πασχαλιάτικα αυγά και τα γλυκίσματα στην εκκλησία για ευλογία και συνηθίζουν να κρατούν ένα από τα αυγά μέχρι το επόμενο Πάσχα, ενώ το βράδυ, όλοι κατευθύνονται στου ναούς για την Ανάσταση.

Η Κυριακή του Πάσχα είναι ημέρα χαράς και γιορτής για όλους τους ορθόδοξους Χριστιανούς. Στην Ελλάδα, κάθε περιοχή, από τη Ρόδο ως τη Κέρκυρα και από την Κρήτη έως τη Θράκη γιορτάζει το Πάσχα με το δικό της μοναδικό τρόπο. Στη Ρωσία, τη μέρα αυτή επισκέπτονται τα νεκροταφεία για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών συγγενών τους και να φροντίσουν τους τάφους τους, ενώ ολόκληρη την Εβδομάδα του Πάσχα οι καμπάνες των εκκλησιών ηχούν συνεχώς χαρμόσυνα, αναβιώνοντας μια πασχαλινή παράδοση που υπάρχει ήδη από την εποχή της τσαρικής Ρωσίας.

 

Η συντακτική ομάδα του elru2016.gr σας εύχεται ολόψυχα καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!

С праздником Пасхи!