Ένα Μουσείο-κόσμημα, αφιερωμένο στον Ιωάννη Καποδίστρια

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Ένα Μουσείο-κόσμημα, αφιερωμένο στον Ιωάννη Καποδίστρια

Οκτώβριος 16, 2017 - 13:35
Αναρτήθηκε στο:

Ανακαινίστηκε και εγκαινιάστηκε στις 15 Οκτωβρίου, στην Κέρκυρα, το Μουσείο που είναι αφιερωμένο στην μνήμη του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας και κορυφαίου Ευρωπαίου διπλωμάτη, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή της εποχής του.

Προσωπικά αντικείμενα και μετάλλια του Ιωάννη Καποδίστρια / Μουσείο Καποδίστρια

Εγκαινιάστηκε, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, το ανακαινισμένο Μουσείο Καποδίστρια στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης που γίνονται για πρώτη φορά για τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια, στη γενέτειρα αλλά και τόπο ενταφιασμού του, το νησί του Ιονίου.

Εγκαινιάζοντας το ανακαινισμένο Μουσείο και αναφερόμενος σε σημαντικές στιγμές της ζωής και της δράσης του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, ο ΠτΔ χαρακτήρισε τον Ιωάννη Καποδίστρια, ως έναν από τους μεγαλύτερους πολιτικούς της Νεότερης Ελλάδας, αλλά και κορυφαίο διπλωμάτη, ο οποίος, προτού αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης της πατρίδας και ενόσω υπηρετούσε στην ρωσική τσαρική αυλή, επηρέασε και διαμόρφωσε, όσο κανένας άλλος Έλληνας, τη διεθνή πολιτική σκηνή της εποχής του.

Το Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών, όπως είναι η πλήρης ονομασία του, βρίσκεται στην Κουκουρίτσα Ευρωπούλων της Κέρκυρας. Πρόκειται για μία από τις εξοχικές κατοικίες της οικογένειας του Καποδίστρια, με την οποία είχε συνδεθεί και ο ίδιος στα νεανικά του χρόνια.
Το Μουσείο δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να σχηματίσει μια πληρέστερη εικόνα για τη ζωή και την παρακαταθήκη του Ιωάννη Καποδίστρια, μιας μοναδικής προσωπικότητας, που διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση τόσο των ευρωπαϊκών ισορροπιών στις αρχές του 19ου αιώνα, όσο και στην οργάνωση της Επτανήσου Πολιτείας, αργότερα του Ιονίου Κράτους, και φυσικά του νέου Ελληνικού Κράτους.

Η έκθεση οργανώνεται χρονολογικά και παρουσιάζει αυθεντικά αντικείμενα, όπως πορτρέτα, μετάλλια, βιβλία, χάρτες, θρησκευτικές εικόνες, ιστορικά τεκμήρια από την περίοδο της Επτανήσου Πολιτείας, ενθύμια του Ιωάννη Καποδίστρια από τη σταδιοδρομία του κοντά στον Τσάρο Αλέξανδρο Α’, πολύτιμα έγγραφα για την ίδρυση του ελληνικού κράτους, έπιπλα εποχής της οικογένειάς του, αλλά και ένα πλούσιο ψηφιακό αρχείο που συγκεντρώνει τεκμήρια για τη ζωή και το έργο του. Η εμπειρία της επίσκεψης εμπλουτίζεται και με ψηφιακά μέσα, με ακουστική περιήγηση σε τέσσερις γλώσσες αλλά και με μια βόλτα στον κήπο με εξαιρετική θέα.

Δείτε περισσότερα: Μουσείο Καποδίστρια