Επίσημη έναρξη του «Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας 2019/20»

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Επίσημη έναρξη του «Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας 2019/20»

Μάιος 13, 2019 - 12:15
Αναρτήθηκε στο:

Σε ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Μαΐου, το απόγευμα, στο πλαίσιο της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η επίσημη έναρξη του «Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας 2019/20», με την υπογραφή Κοινής Δήλωσης από τους εκπροσώπους των δύο χωρών, κ.κ. Ηλία Κλή και Μ.Ε. Σβιντκόι.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν, από ελληνικής πλευράς, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Μυρσίνη Ζορμπά, ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Μάρκος Μπόλαρης και ο Ειδικός Εκπρόσωπος Π/Θ, Συντονιστής για το Έτος, πρέσβης ε.τ. κ. Ηλίας Κλης. Από ρωσικής πλευράς, ο Πρέσβυς της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, κ. Αντρέι Μάσλοφ, ο αναπληρωτής Υπουργός Επιστημών και Ανωτάτης Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Γκριγκόρι Τρούμπνικοφ, και ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για θέματα διεθνούς πολιτιστικής συνεργασίας, κ. Μιχαήλ Σβιντκόυ.

Την εκτίμηση ότι η λογοτεχνία και η γλώσσα βάζουν τα θεμέλια για πολύ σημαντικές μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών, διατύπωσε σε δηλώσεις της στο περιθώριο της εκδήλωσης, η υπουργός Πολιτισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, επεσήμανε το γεγονός ότι, το Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας ξεκινά την ημέρα που η Ρωσία γιορτάζει το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και μάλιστα από τη Θεσσαλονίκη που ήταν η αφετηρία των Κυρίλλου και  Μεθοδίου, οι οποίοι διέδωσαν κυριλλικό αλφάβητο στον σλαβικό κόσμο.

Την πεποίθηση ότι το Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας θα δώσει καινούργια ώθηση στη διεύρυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, εξέφρασε ο πρώτος υφυπουργός Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας της Ρωσίας, Γκριγκόρι Τρουμπνικόφ. Ο ίδιος επεσήμανε ότι στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης συμμετέχουν περισσότερα ρωσικά πανεπιστήμια και ιδρύματα, έτσι ώστε να αναδειχθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της επιστήμης και της παιδείας.

Το «Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας – Ρωσίας 2019/20» οργανώνεται στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Αξιοποιώντας την επιτυχή εμπειρία του «Έτους της Ελλάδας στη Ρωσία και Έτους της Ρωσίας στην Ελλάδα» το 2016, καθώς και του Έτους Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας το 2017/2018, στόχος του είναι η ενίσχυση της αλληλοκατανόησης και της παραδοσιακής φιλίας μεταξύ των δύο λαών και διεύρυνση της συνεργασίας στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού.