Επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα (4-5 Απριλίου)

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα (4-5 Απριλίου)

Απρίλιος 07, 2016 - 13:15
Αναρτήθηκε στο:

Διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας, πραγματοποίησαν στις 4 και 5 Απριλίου, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, κα Όλγα Γεροβασίλη και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης.

Φωτό: Ε. Β. Τουπίκινα

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η κα Γεροβασίλη απηύθυνε χαιρετισμό στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει το τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λομονόσωφ της Μόσχας, με θέμα: «Ο Ελληνικός Παραδοσιακός Πολιτισμός στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού», και που εντάσσεται στον κύκλο των εκδηλώσεων του Έτους Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα.  

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το Αφιερωματικό Έτος 2016 αποτελεί ευκαιρία για την επισήμανση της σπουδαιότητας των μακρών και στενών διμερών μας σχέσεων. Επίσης, χρήσιμο εργαλείο για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε μία σειρά τομέων, όπως αυτοί του Πολιτισμού, της Τέχνης, της Οικονομίας, της Έρευνας, της Επιστήμης, του Τουρισμού.

Η συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων των δύο χωρών συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση κοινών προγραμμάτων σε πεδία αμοιβαίου ενδιαφέροντος, δήλωσε η κα Γεροβασίλη στον χαιρετισμό της, σημειώνοντας ότι προεξάρχουσα θέση έχει η επιτυχής διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού σε Πανεπιστήμια της Ρωσίας.

«Πιστεύω ότι σοφά έχει επιλεγεί ως κύριο αντικείμενο του Συνεδρίου ο ελληνικός παραδοσιακός πολιτισμός. Αναφέρεται στο σύνολο των εκδηλώσεων του ελληνικού λαού, καθώς περικλείει την καθημερινή ζωή, τις ασχολίες, την ψυχαγωγία, την κοσµοθεωρία, την εν γένει πνευματική και καλλιτεχνική έκφραση. Καρπός ομαδικής δημιουργίας, συνιστά έκφραση μίας κοινής αισθητικής αντίληψης των Ελλήνων για το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον», επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφορικά με το αντικείμενο του συνεδρίου.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης επεσήμανε ότι η χιλιετής ελληνική παράδοση είναι εξίσου έκδηλη όχι μόνο στις πανανθρώπινες αρχές και τις αξίες που ορίζουν τη βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά και σε αυτή την καθημερινότητα της ευρωπαϊκής ζωής και σκέψης.

Την προηγούμενη μέρα, Δευτέρα 4 Απριλίου, η κα Γεροβασίλη είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον ομόλογό της, εκπρόσωπο Τύπου του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Νωρίτερα παραβρέθηκε στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα: «Άθως: Το Άγιον Όρος», σε αίθουσα της Κρατικής Δούμας, εκδήλωση στην οποία επίσης απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Αμανατίδης και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας του ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Τάσος Κουράκης.