Επιστημονικό συνέδριο στην Αθήνα αφιερωμένο στη Ρωσική Επανάσταση

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Επιστημονικό συνέδριο στην Αθήνα αφιερωμένο στη Ρωσική Επανάσταση

Νοέμβριος 14, 2017 - 14:55

Με θέμα «1917-2017: Η επίδραση της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης στις τύχες των λαών», οργανώθηκε στην Αθήνα από την Ελληνορωσική Λέσχη «Διάλογος» και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, διήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο (9-10 Νοεμβρίου), υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το συνέδριο προσέλκυσε την προσοχή πολλών Ελλήνων που ενδιαφέρονται για την ιστορία της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας, ενώ ομιλίες απηύθυναν στο κοινό, κατά την πρώτη μέρα,  διπλωμάτες, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, πολιτικά κόμματα, δημόσιοι και επιστημονικοί οργανισμοί. Εκ μέρους του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Γιώργος Φλωρεντής.

Στο κατεξοχήν επιστημονικό κομμάτι του συνεδρίου, τη δεύτερη μέρα, έλαβαν μέρος Ρώσοι και Έλληνες πανεπιστημιακοί και ακαδημαϊκοί, οι οποίοι στις ομιλίες τους ανέπτυξαν διάφορες πτυχές της Ρωσικής Επανάστασης, ως παράγοντα της παγκόσμιας ιστορίας της ανθρωπότητας.  

Στην πρώτη ενότητα, οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε γενικότερα ζητήματα ιστορίας και ιστοριογραφίας: Η Οκτωβριανή Επανάσταση στα διεθνή ΜΜΕ, η επίδραση της στην παγκόσμια οικονομία, Ρωσική Επανάσταση και πνευματική κρίση του σύγχρονου πολιτισμού. Στη δεύτερη ενότητα, οι ομιλητές πραγματεύτηκαν πιο συγκεκριμένα θέματα, όπως η επίδραση της επανάστασης στην ανάπτυξη κινηματικών συλλογικοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των λαών, τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων, η δημιουργία της νέας κοινωνίας στο Καζαχστάν. Τέλος, η τρίτη ενότητα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη σε θέματα ανάπτυξης μαζικού αθλητισμού, πολιτισμού και τέχνης, υπό την επίδραση της επανάστασης.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, όπου οι ομιλητές, αφού έκαναν κάποιες τελικές παρατηρήσεις, απάντησαν στις ερωτήσεις του κοινού.

Παράλληλα με το συνέδριο, και με τη συμβολή του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου στην Αθήνα, λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με τίτλο  «Κωδικός της Επανάστασης», που περιελάμβανε αρχειακό υλικό του Μουσείου Σύγχρονης Ρωσικής Ιστορίας. Η έκθεση θα λειτουργεί στο Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο έως τις 17 Νοεμβρίου, 09:00 – 18:00 (διεύθυνση: Τζαβέλλα 7, Χαλάνδρι, 15231, στ. μετρό "Χολαργός", τηλ.: 210 677 8389).