Το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών

Απρίλιος 06, 2016 - 14:54
Αναρτήθηκε στο:

Το  elru2016.gr παρουσιάζει σήμερα άρθρο του ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την διεθνή πολιτιστική συνεργασία και συντονιστή του Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα, κ. Μιχαήλ Εφίμοβιτς Σβιντκόι.

Το ίδιο το γεγονός της διενέργειας του αφιερωματικού Έτους Ρωσίας-Ελλάδας το 2016 μαρτυρά τις ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ των χωρών και των λαών μας που σχετίζονται με την ιστορία μας αλλά και την σύγχρονη πραγματικότητα.

Παρά την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, και παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην ρωσική οικονομία, αυτό το αφιερωματικό Έτος θα έχει μεγάλη οικονομική και πολιτική σημασία. Οι Έλληνες εταίροι μας, που είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, επιδεικνύουν μια κάποια ανεξαρτησία ως προς τη θέση των Βρυξελλών.

Το αφιερωματικό Έτος περιλαμβάνει όλους τους τομείς των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών – από τις πολιτικές και οικονομικές έως τις πολιτιστικές. Αυτό θα δώσει νέα ώθηση για συνεργασία όχι μόνο μεταξύ των κρατών, αλλά και μεταξύ βιομηχανικών επιχειρήσεων, πολιτιστικών ιδρυμάτων, ΜΚΟ και ούτω καθεξής. Υπάρχουν ορισμένοι τομείς, οι οποίοι  ήδη από τώρα μπορούν να μεταβάλουν ποιοτικά τους οικονομικούς δείκτες της συνεργασίας μας. Κυρίως στον τουρισμό, τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων στον αγροτοβιομηχανικό τομέα, τις αμοιβαίες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κλπ. Είναι σημαντικό ότι η Ρωσία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι άνω των χιλίων ετών πνευματικοί δεσμοί του ελληνικού και ρωσικού πολιτισμού και η επιρροή του αρχαιοελληνικού στον ευρωπαϊκό πολιτισμό χωρίς αμφιβολία προσδιορίζουν και τον σημαντικό ρόλο των πολιτιστικών ανταλλαγών στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους.

Τα εγκαίνια του ρωσικού προγράμματος του Έτους στην Ελλάδα, τα οποία έλαβαν χώρα στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, κατέδειξαν το βάθος της επικοινωνίας μεταξύ ελληνικού και σκυθικού πολιτισμού, οι οποίοι συνδέθηκαν μεταξύ τους ήδη από τον 4ο-5ο π.Χ. αιώνα μέχρι σήμερα στην επικράτεια της σημερινής Ρωσίας.

Βεβαίως, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και τον ρόλο των Ελλήνων μοναχών και πνευματικών ποιμένων που επέδρασαν στην πολιτιστική και θρησκευτική ζωή της Ρωσίας τον 8ο-10ο  αιώνα.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, τέτοιες εκθέσεις όπως αυτή του «Χρυσού των Σκυθών», που θα παρουσιάσει το Μουσείο Ερμιτάζ στην Ελλάδα, ή οι «Ρωσικές εικόνες» από την Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ, καθώς και μια σειρά άλλες σημαντικές μουσειακές εκδηλώσεις θα αποτελέσουν το αποκορύφωμα του αφιερωματικού Έτους, όπως επίσης και οι εντυπωσιακές εκθέσεις της ελληνικής αρχαιότητας και της βυζαντινής τέχνης στα ρωσικά μουσεία.

Στο πλαίσιο του αφιερωματικού Έτους η ρωσική πλευρά κατέβαλε προσπάθεια ώστε να  καταδείξει στους Έλληνες την σύγχρονη τέχνη και λογοτεχνία της Ρωσίας, προβάλλοντας στο ελληνικό κοινό το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας μας.

Μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις είναι η συμμετοχή της Ρωσίας ως τιμώμενης χώρας στην Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, στην εβδομάδα κινηματογράφου και ούτω καθεξής.

Το αφιερωματικό Έτος, αναντίρρητα, θα δώσει νέα ώθηση στις ανθρώπινες σχέσεις. Αρκεί να θυμηθούμε ότι στην Ελλάδα ζουν πολλοί άνθρωποι προερχόμενοι από την πρώην ΕΣΣΔ που χρησιμοποιούν την ρωσική γλώσσα στην επικοινωνία τους εντός της οικογένειας. Εννοείται πώς δεν θα συμμετέχουν μόνο αυτοί στις εκδηλώσεις του αφιερωματικού Έτους. Ελπίζουμε ότι το ενδιαφέρον του ελληνικού λαού για τον ρωσικό πολιτισμό και την ρωσική γλώσσα θα είναι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της συνεργασίας μας. Είναι ήδη σαφές ότι το αφιερωματικό Έτος θα τονώσει το ενδιαφέρον των Ρώσων πολιτών για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.  

Είμαι σίγουρος, ότι το αφιερωματικό Έτος θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των επαφών τόσο μεταξύ ανθρώπων όσο και μεταξύ των ιδρυμάτων σε όλους τους τομείς της αμοιβαίας συνεργασίας μας. Το έτος θα τελειώσει, αλλά η επικοινωνία θα συνεχιστεί. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό.