«Γέφυρες τέχνης: Ελλάδα-Ρωσία 2016» στη Λάρισα

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

«Γέφυρες τέχνης: Ελλάδα-Ρωσία 2016» στη Λάρισα

Οκτώβριος 20, 2016 - 12:45
Αναρτήθηκε στο:

 Κοινή δράση τριών μουσείων της Λάρισας με εκδηλώσεις στο πλαίσιο του αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας.

Εκδηλώσεις στη Λάρισα για το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016

Με την ευκαιρία του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016, τα τρία μουσεία της Λάρισας αποφάσισαν για πρώτη φορά κοινή δράση και δικτύωση, ανοίγοντας δρόμους συνεργασίας και αμοιβαιότητας για την προβολή του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, η  Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και το Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο συνδιοργανώνουν ένα αφιέρωμα, με τρεις εκθέσεις που στόχο έχουν την ανάδειξη των κοινών πολιτιστικών δεσμών της Ελλάδας με τη Ρωσία.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση  «Εννέα Ρώσικες ιστορίες». Εγκαίνια έκθεσης Πέμπτη  20 /10 –  Κυριακή 20 /11.
 
 Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται έργα σημαντικών Ρώσων καλλιτεχνών των συλλογών του ΚΜΣΤ. Πρόκειται για έργα, τα οποία αφηγούνται ιστορίες προσωπικών και συλλογικών βιωμάτων, αναφέρονται σε πολιτικές και κοινωνικές πραγματικότητες και συνθήκες, άπτονται σύγχρονων προβληματισμών και ζητημάτων θέτοντας, παράλληλα, κοσμοθεωρητικές και φιλοσοφικές έννοιες. Τα έργα μεταδίδουν την ενεργό-κριτική στάση των δημιουργών τους, διαμορφώνουν μια ενιαία εικαστική πρόταση, μια παρεμβατική συλλογικότητα σε μια εποχή έντονων και δραματικών ανακατατάξεων, ραγδαίων και αναπάντεχων μεταβολών. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι των Θοδωρή Μάρκογλου και Γιάννη Μπόλη.
 
Το Διαχρονικό Μουσείο διοργανώνει μεγάλη έκθεση της Σμαράγδας Σκούρτα με τίτλο «Βυζαντινές Αναπλάσεις, από τα χρόνια των Κομνηνών στην τεχνική της διαφάνειας των ρώσικων εικόνων». Εγκαίνια έκθεσης Τρίτη 1/11
 
Στα έργα της έκθεσης μεταφέρονται αυτούσια θέματα από βυζαντινά χειρόγραφα και άλλα έργα του Βυζαντίου και συνδυάζονται σε μεγάλες συνθέσεις, όπου αναβιώνει ο βυζαντινός χρόνος. Στον ίδιο χώρο εκτίθενται για πρώτη φορά οι παλιές ρωσικές εικόνες του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Αχιλλίου, για τη μοσχοβίτικη προέλευση των οποίων επαίρονταν οι λόγιοι του 19ου αιώνα. Οι εικόνες αυτές εκτίθενται μετά από ευγενή παραχώρηση της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου. H Ρωσία του χθες, μέσα από τα αντικείμενα του Γιάννη Κυπαρισσού, ζωντανεύει στον προθάλαμο του μουσείου, στο πλαίσιο της ίδιας έκθεσης.
 
Το Λαογραφικό -Ιστορικό Μουσείο Λάρισας οργανώνει έκθεση με τίτλο «Η ρωσική παράδοση και κουλτούρα μέσα από αντικείμενα παλιννοστούντων Ελλήνων προσφύγων από τη Ρωσία». Διάρκεια 4/12 έως 28/12 – Εγκαίνια Κυριακή 4/12
 
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν αντικείμενα καθημερινής χρήσης Ελλήνων προσφύγων από τη Ρωσία και την πρώην ΕΣΣΔ που με τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα  έφεραν  μαζί και προσάρμοσαν,  κατά μία έννοια, στην ελληνική πραγματικότητα. Αντικείμενα καθημερινής χρήσης, προϊόντα παραδοσιακών ρωσικών τεχνικών καθώς και άλλα που αντανακλούν τον ρωσικό πολιτισμό θα εκτεθούν δίνοντας μια εικόνα για το πώς ζούσαν οι Έλληνες  εκεί υιοθετώντας ήθη αλλά και άλλα στοιχεία της ρωσικής πραγματικότητας.