Γνωρίστε την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού μας

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Γνωρίστε την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού μας

Δεκέμβριος 02, 2016 - 15:03
Αναρτήθηκε στο:

Το elru2016.gr παρουσιάζει σήμερα τα μέλη της κριτικής επιτροπής του παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής. Ποια είναι η σχέση τους με τη τέχνη; Ήταν υψηλό το επίπεδο των συμμετοχών; Και πόσο δύσκολο ήταν τελικά να επιλέξουν τα 20 τελικά έργα, τα οποία θα ψηφίσει το κοινό;

Η κριτική επιτροπή του παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής

Τα μέλη της επιτροπής
Τρεις εικαστικοί καλλιτέχνες - δύο εκ των οποίων και παιδαγωγοί - οι κυρίες Μάρθα Τσιάρα και Παναγιώτα Αποστολοπούλου και ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, είναι τα πρόσωπα που μας βοήθησαν στην επιλογή των καλύτερων συμμετοχών.

Η κυρία Τσιάρα είναι εικαστικός, με σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, και Interactive Multimedia, στο University of Westminster, Μ. Βρετανία. Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και διδάσκει στο Τμήμα  Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας

Η κυρία Αποστολοπούλου, εικαστικός, σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών ( Γλυπτική και Σκηνογραφία) και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Σεβίλλης (ERASMUS), ύστερα από σπουδές στην Παιδαγωγική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εικαστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και διδάσκει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ο κ. Γεωργακόπουλος, τέλος, είναι εικαστικός, με βασικές και μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών HBK Braunschweig. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις σε Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία και Γερμανία. Παράλληλα, είναι ιδρυτής της Cheapart και συντονιστής του ευρωπαϊκού δικτύου και προγράμματός της.

Δύσκολη επιλογή
Η επιτροπή πέρασε πολλές ώρες εξετάζοντας και συζητώντας για τα έργα προκειμένου να επιλέξει τελικά τα 20 που αποτέλεσαν την βραχεία λίστα.  Η επιλογή ήταν δύσκολη, όπως αναγνωρίζει η κυρία Τσιάρα: «Τα έργα που θα μπορούσαν να βραβευτούν σε κάθε κατηγορία ήταν πολύ περισσότερα από  πέντε. Άλλα υπερτερούσαν σε φαντασία και αυθορμητισμό, άλλα σε ιδέες, άλλα σε χρώμα και πρωτοτυπία.» Η ίδια εκτιμά πώς «η τελική εικόνα είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα τον καλύτερων παιδικών δημιουργιών.» Από την πλευρά της η κυρία Αποστολοπούλου επισημαίνει ότι τα έργα τα οποία επιλέχθηκαν στην τελική πεντάδα ήταν πολύ κοντά σε αντικειμενική αξία, προσθέτοντας  ότι «η τελική τους επιλογή από το κοινό, καθιστά το διαγωνισμό ακόμα πιο αντικειμενικό καθώς η πλειοψηφία θα αποφασίσει.»

Ταλαντούχοι μικροί καλλιτέχνες
Πώς αποτιμάται όμως το σύνολο των έργων που κατατέθηκαν; «Τα έργα ήταν, συνολικά, σε πολύ καλό επίπεδο, με πολλές διαφορετικές τεχνικές, μεγάλη ποικιλία θεμάτων και πολύ ταλέντο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες,» μας λέει η κυρία Τσιάρα, ενώ για την κυρία Αποστολοπούλου  ο διαγωνισμός ήταν  πετυχημένος ακριβώς διότι τα έργα  ήταν, σε μεγάλο ποσοστό, πολύ ενδιαφέροντα, με θεματολογία και αισθητική που προσέγγιζε το θέμα του διαγωνισμού με  τρόπο όμορφο και αρκετά σφαιρικό στο σύνολό του.
Η ίδια επισημαίνει ότι «η αυθεντικότητα, η πρωτοτυπία και η εγκυρότητα της επιλογής του θέματος, η συνθετική του ακεραιότητα και η αισθητική του άποψη σε σχέση με το μέσο εκτέλεσής του» ήταν τα κριτήρια που βάρυναν στην τελική επιλογή των έργων. Ενώ, η κυρία Τσιάρα τονίζει:  «Θελήσαμε να βάλουμε στην βραχεία λίστα έργα που να αποτυπώνουν μια ποικιλία στην αναπαράσταση της Ελλάδας, όπως έργα τόσο από το παρελθόν όσο και από το σήμερα, από τοπία, μύθους και πραγματικότητα. Έτσι, ενώ, για παράδειγμα, είχαμε πολύ ωραία αγγεία, έπρεπε να διαλέξουμε μόνο μερικά από αυτά.»

Ψηφίστε για τους τελικούς νικητές
Τώρα ο διαγωνισμός βρίσκεται στο τελικό του στάδιο. Το κοινό, που μέχρι τώρα συμμετέχει ενεργά στην online ψηφοφορία, έχει κάτι λιγότερο από 2 εβδομάδες  (μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου) για να επιλέξει τους τελικούς νικητές. Αν δεν το έχετε κάνει ακόμα, βιαστείτε!