Η επιστήμη συνδράμει την πραγματική οικονομία ανοίγοντας νέους ορίζοντες

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Η επιστήμη συνδράμει την πραγματική οικονομία ανοίγοντας νέους ορίζοντες

Οκτώβριος 19, 2016 - 15:22
Αναρτήθηκε στο:

Συνέδριο για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ επιστημονικών ιδρυμάτων Ελλάδας- Ρωσίας στον  αγροτικό τομέα με κεντρικό άξονα το επιτυχημένο πρόγραμμα του ιπποφαούς, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 15 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας - Ρωσίας.

Συνέδριο για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ επιστημονικών ιδρυμάτων Ελλάδας- Ρωσίας στον αγροτικό τομέα - Το πετυχημένο παράδειγμα του ιπποφαούς

Συνέδριο με θέμα την «Ανάπτυξη Συνεργασίας μεταξύ επιστημονικών Ιδρυμάτων Ελλάδας-Ρωσίας στον αγροτικό τομέα. Το Επιτυχημένο Πρόγραμμα του Ιπποφαούς» συνδιοργάνωσε η Ομάδα Ιπποφαές Ελλάς Α.Ε. και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας.

Στο συνέδριο συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και εκπρόσωπος της Ο.Π. Ιπποφαές Ελλάς Α.Ε. Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ομιλητής ήταν ο Καθηγητής κος Γεώργιος Νάνος, από τον Βοτανικό Κήπο Μόσχας ο Διευθυντής κος Αλεξάντερ Ντεμίτοφ, από το Ινστιτούτο Λισαβένκο Σιβηρίας ο Διευθυντής κος Γιούρι Ζουμπάρεφ και από την Ιπποφαές Ελλάς ο Γενικός Διευθυντής κος Νικόλας Δούκας.

Η τοποθέτηση των συμμετεχόντων αφορούσε τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται στη συνεργασία των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα με την υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων καθώς και η εφαρμογή των αποτελεσμάτων στην Ελληνική και Ρώσικη αγροτική ανάπτυξη δηλαδή στους ίδιους τους παραγωγούς. Η ήδη εφαρμοσμένη συνεργασία στην περίπτωση των ποικιλιών Ιπποφαούς του MA Lisavenko που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα σε εκτάσεις 1.200 στρεμμάτων από 90 καλλιεργητές της Ομάδας Παραγωγών και η συμβολή της έρευνας στα μοναδικά αποτελέσματα προσαρμογής αποτελεί οδηγό για τη συνέχεια.

Όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, τα αποτελέσματα της παραγωγής Ιπποφαούς από την ομάδα παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς έχουν χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως μοναδικά στην παγκόσμια αγορά. Η υψηλή προσαρμοστικότητα, η παραγωγή μοναδικού σε ποιοτικά χαρακτηριστικά καρπού και η πρωιμότητα της παραγωγής συνδυάζονται με το εξαιρετικά χαμηλό κόστος παραγωγής και δίνουν τεράστια προοπτική κερδοφορίας.  

Η παρουσίαση αυτών των αποτελεσμάτων ελληνικών καλλιεργειών στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ιπποφαούς στη Ρίγα της Λετονίας εντυπωσίασε όλους τους συμμετέχοντες και όπως τόνισε ο Διευθυντής του M.A. Lisavenko  και ο Γ. Διευθυντής της Ιπποφαές Ελλάς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ιπποφαούς (ISA) ανέθεσε στην Ομάδα Παραγωγών Ιπποφαές Α.Ε. την διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ιπποφαούς στην Ελλάδα το 2020.

Στο συνέδριο στην Αθήνα παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο επικεφαλής του Πολιτικού τμήματος και εκπρόσωπος Τύπου της Ρώσικης Πρεσβείας Βλαντίμιρ Μαϊστρένκο, καθώς και ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και βουλευτής Καρδίτσας κος Τσιάρας. Και οι δύο τόνισαν πως τέτοιες πρωτοβουλίες μέσω της αγροτικής παραγωγής είναι σημαντικές για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και πως διαμορφώνουν τον οδικό χάρτη για την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα.