Η Γαστρονομία των Ιονίων Νήσων

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Η Γαστρονομία των Ιονίων Νήσων

Οκτώβριος 03, 2016 - 12:05
Αναρτήθηκε στο:

Η κουζίνα των Ιονίων νήσων βασίζεται κατά κύριο λόγο στη μεσογειακή διατροφή που ανακηρύχθηκε από την UNESCO ως άυλο πολιτιστικό αγαθό της ανθρωπότητας.

Γαστρονομία Ιονίων Νήσων

H γαστρονομία και τα παραδοσιακά προϊόντα της Ιόνιας Γης και Θάλασσας είναι μοναδικά στον κόσμο. Η κουζίνα των Ιονίων νήσων βασίζεται κατά κύριο λόγο στη μεσογειακή διατροφή που ανακηρύχθηκε από την UNESCO ως άυλο πολιτιστικό αγαθό της ανθρωπότητας.

Η κουζίνα των νησιών με τα μοναδικά, λόγω κλίματος διατροφικά προϊόντα, όπως το παρθένο ελαιόλαδο, οι εξαιρετικές βρώσιμες ελιές, το θυμαρίσιο μέλι, οι πολλές αρωματικές ποικιλίες κρασιών καθώς και τα άριστα βιολογικά προϊόντα μας και αρωματικά φυτά, όπως επίσης και οι συνταγές που βασίζονται σε αυτά, αποτελούν τη βάση για μια ισορροπημένη διατροφή και καλή υγεία.

Στα Ιόνια θα γευθείτε εξαιρετικά τυριά και αλλαντικά, όπως η γραβιέρα και το νούμπουλο Κέρκυρας, το σαλάμι (αέρος ή καπνιστό) και τα λουκάνικα Λευκάδας, το χοιρομέρι Κεφαλονιάς και το λαδοτύρι Ζακύνθου.

Το κουμ-κουάτ (είδος μικρού εσπεριδοειδούς που ήρθε από την Ιαπωνία το 1846 και καλλιεργείται σε όλο το νησί), σε λικέρ, φρούτο γκλασέ και μαρμελάδα είναι το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας, η λαδόπιτα και τα λαδοκούλουρα είναι κατεξοχήν προϊόντα της Λευκάδας, οι μάντολες και το παστοκύδωνο αποτελούν αυθεντικές γεύσεις της Κεφαλονιάς, ενώ το παστέλι και το μαντολάτο είναι τα χαρακτηριστικά γλυκίσματα της Ζακύνθου. Η συκομαϊδα ή συκόπιτα αποτελεί παραδοσιακό έδεσμα της Κέρκυρας, ενώ Κεφαλονιά και Λευκάδα φημίζονται για το εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι τους και η Ζάκυνθος για τη σταφίδα της.  

Τα τοπικά πιάτα συμπληρώνονται με εξαιρετικές και μοναδικές ποικιλίες κρασιού που παράγονται σε όλα τα νησιά. Η Ρομπόλα της Κεφαλονιάς αποτελεί κρασί με Ονομασία Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας που παράγεται αποκλειστικά στο νησί. Το Βέρτζαμο της Λευκάδας παράγεται από τη σπάνια ποικιλία «βερτζαμί» ή «batzamino» και θεωρείται από τις καλύτερες ποικιλίες που βγάζει η χώρα μας. Μια ακόμα αξιόλογη ποικιλία λευκού κρασιού της Λευκάδας είναι η Βαρδέα. Στη Ζάκυνθο παράγεται η λευκή ποικιλία Βερντέα, ενώ στην Κέρκυρα έχουμε το περίφημο λευκό κρασί από την ποικιλία Κακοτρύγης. Αν βρεθείτε στην Κέρκυρα, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την «τσιτσιμπύρα», μια εκδοχή του αγγλικού ginger ale, ένα μη αλκοολούχο δροσερό καλοκαιρινό αναψυκτικό με βάση το τζίντζερ και το λεμόνι.