Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού μας

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού μας

Φεβρουάριος 28, 2018 - 15:33
Αναρτήθηκε στο:

Η κριτική επιτροπή του παιδικού Σχεδόν 1.100 έργα σε τέσσερις κατηγορίες είναι σίγουρα μεγάλος όγκος δουλειάς για κάθε κριτική επιτροπή. Πόσο μάλλον, που τα έργα των παιδιών που συμμετείχαν ήταν όλα πραγματικά αριστουργήματα, γεγονός που έκανε το έργο της επιτροπής μας ακόμη δυσκολότερο. Ωστόσο, η κριτική μας επιτροπή, αποτελούμενη από διακεκριμένους Έλληνες και Ρώσους καλλιτέχνες, ανθρώπους της Τέχνης και εκπαιδευτικούς και υπό την καθοδήγηση του Προέδρου της, διάσημου Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου, εργάστηκε αφοσιωμένα και με μεράκι και ανέδειξε τη βραχεία λίστα των 20 παιδιών που προχώρησαν στην τελική ψηφοφορία για την ανάδειξη των τεσσάρων νικητών μέσα από την ιστοσελίδα μας. «Όλα τα έργα των παιδιών ήταν εξαιρετικά, πραγματικά με  εντυπωσίασαν! Η αγάπη τους για την Ελλάδα είναι εμφανής σε όλες τις ζωγραφιές. Και με γνώση για την ιστορία μας!» δήλωσε ενθουσιασμένος ο Νίκος Φλώρος.

Αντίθετα, από τον προηγούμενο διαγωνισμό μας, «Τι σημαίνει για μένα η Ελλάδα», όπου τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν αποκλειστικά Έλληνες, αυτή τη φορά το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα απευθύνθηκε και σε Ρώσους καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς, ώστε να υπάρχει και το ρωσικό καλλιτεχνικό αισθητήριο στην τελική επιλογή. «Γέφυρα» για την προσέγγιση των Ρώσων κριτών υπήρξε ο Νίκος Φλώρος, ο οποίος μέσα από τις εκθέσεις που έχει διοργανώσει στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη έχει αποκτήσει πολλούς θαυμαστές και φίλους στον κόσμο της Ρωσικής Τέχνης. «Όπως γνωρίζουμε, η ζωγραφική είναι μια μορφή επικοινωνίας, η παλιότερη γλωσσά των εικόνων που λαμβάνει υπόσταση με το συναίσθημα. Τα παιδιά μετέφεραν τις εικόνες που είχαν για την Ελλάδα μέσα από την αγνή παιδική ψυχή τους με ατόφια συναισθήματα και πολύ αγάπη και αυτό φαίνεται σε όλα τα έργα τους!», σχολίασε ο κ. Φλώρος.

Πέρα από τον διάσημο καλλιτέχνη, την επιτροπή μας αποτελούσαν οι Αριστοτέλης Καραντής, Τατιάνα Μιλνίκοβα, Ρίμα Ρεμισέβσκαγια και Βίκτωρ Ρεμισέβσκι. Ας μάθουμε λίγο περισσότερα για αυτούς.

Αριστοτέλης Καραντής
Ο  Αριστοτέλης Καραντής, ιστορικός Τέχνης και επιμελητής των εκθέσεων του Νίκου Φλώρου, είναι απόφοιτος του Τμήματος Τεχνών, Ήχου και Εικόνας, του Ιονίου πανεπιστημίου και με σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης. Έχει εργαστεί ως επιμελητής και έχει συνεργαστεί με τον Νίκο Φλώρο σε εκθέσεις στην Ουάσιγκτον, στο Μόντε Κάρλο, στη Μπολόνια, στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη, στο Τολέδο και στη Λισαβόνα.
«Ο  Νίτσε έχει πει  ότι "πρέπει  να  μαντέψει  κανείς  τον  ζωγράφο  για  να  καταλάβει  την  εικόνα".  Δηλαδή,  για  να  κρίνεις  έναν  έργο,  χρειάζεται  να  γνωρίζεις  τον  καλλιτέχνη. Στη δική μας περίπτωση πρέπει να γνωρίσεις την ψυχή των παιδιών. Πολύ δύσκολο να την κρίνεις αυτή. Και με μεγάλο σεβασμό επιλέξαμε αυτά που ήταν πιο κοντά στο θέμα του διαγωνισμού», σχολίασε ο κ. Καραντής σχετικά με τα κριτήρια με τα οποία οι κριτές επέλεξαν τους νικητές της βραχείας λίστας.

Mylnikova Tatiana Yurievna
Το 2003 αποφοίτησε από το Τμήμα "Πολιτισμολογίας" του Κρατικού Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών της Ακαδημίας Επιστημών. Από το 2005 εργάζεται στο Κρατικό Ιστορικό, Αρχιτεκτονικό, Καλλιτεχνικό Μουσείο-Πάρκο "Tsaritsino" ως ανώτερος ερευνητής του τμήματος εκθέσεων (επιμελητής εκθεσιακών έργων).

Victor Remishevski
Καθηγητής στο κρατικό εκπαιδευτικό ίδρυμα πρόσθετης διδασκαλίας για παιδιά «Σχολείο Καλών Τεχνών Anikushin» της Αγίας Πετρούπολης, μέλος της Ένωσης Καλλιτεχνών Ρωσίας, ζωγράφος   

Remishevskaya Rimma Xamitovna
Διευθύντρια κρατικού εκπαιδευτικού ιδρύματος πρόσθετης διδασκαλίας για παιδιά «Σχολείο Καλών Τεχνών Anikushin» της Αγίας Πετρούπολης, μέλος της Ένωσης Καλλιτεχνών Ρωσίας, ζωγράφος-γραφίστας

Σημαντική στην επιτυχία του διαγωνισμού ήταν και η συνδρομή της Δέσποινας Παπαδοπούλου, υπεύθυνης επικοινωνίας του Νίκου Φλώρου.