Η Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία στην 30η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Η Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία στην 30η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας

Αύγουστος 22, 2017 - 16:12
Αναρτήθηκε στο:

Στο ελληνικό περίπτερο, ο επισκέπτης μπορεί να ξεφυλλίσει περισσότερες από 150 εκδόσεις σύγχρονης κυρίως πεζογραφίας και ποίησης, παιδική λογοτεχνία, δοκίμια, λευκώματα κ.α.

Με περισσότερες από 150 νέες εκδόσεις και ένα πλούσιο λογοτεχνικό πρόγραμμα η Ελλάδα συμμετέχει δυναμικά και φέτος στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας, έπειτα από την εξαιρετικά επιτυχημένη περυσινή παρουσία της, ως τιμώμενη χώρα στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας.

Στο ελληνικό περίπτερο (VDNH / ΚΤΙΡΙΟ 75 / ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ Νο 34C) ο επισκέπτης μπορεί να ξεφυλλίσει εκδόσεις σύγχρονης κυρίως πεζογραφίας και ποίησης, παιδική λογοτεχνία, ιστορικά δοκίμια, λευκώματα αρχαιοελληνικής και βυζαντινής τέχνης, τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, μεθόδους εκμάθησης ελληνικής γλώσσας καθώς και τη πρόσφατη έκδοση-λεύκωμα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού «Εικονογράφοι από την Ελλάδα» που περιλαμβάνει έργα 81 καλλιτεχνών.

Παράλληλα, σε ειδική εκδήλωση θα παρουσιαστεί η ανθολογία: «10+1 σύγχρονοι έλληνες λογοτέχνες – για τη χαρά της ανάγνωσης», μια έκδοση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού που φιλοδοξεί να συστήσει στο ρωσικό κοινό τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία.

Η ιδέα για την έκδοση αυτής της ανθολογίας προέκυψε κατά την προετοιμασία της διοργάνωσης «Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας 2016», από τους κριτικούς λογοτεχνίας Μικέλα Χαρτουλάρη και Βαγγέλη Χατζηβασιλείου. Επιλέχθηκαν δέκα διηγήματα ή αποσπάσματα σημαντικών συγγραφέων που αντιπροσωπεύουν σε μεγάλο βαθμό τις τάσεις και το ύφος της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας των τελευταίων δεκαετιών:  Μάρω Δούκα, Τόλης Καζαντζής, Θωμάς Κοροβίνης, Χρήστος Οικονόμου, Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, Γιάννης Παλαβός, Δημοσθένης Παπαμάρκου, Άγης Πετάλας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Νίκος Χουλιαράς.

Φέτος προστέθηκε στην ανθολογία και η βραβευμένη με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2017, Κάλλια Παπαδάκη, η οποία με αφορμή το βραβευμένο βιβλίο «Δενδρίτες» (εκδόσεις ΠΟΛΙΣ 2015), θα συνομιλήσει με τη ρωσίδα συγγραφέα Αλίσα Γκανίεβα για θέματα λογοτεχνίας και ταυτότητας, για το ζήτημα της γλώσσας ως δομικό στοιχείο πολιτιστικής ταυτότητας, για τις επιρροές της εθνικής καταγωγής στο έργο του συγγραφέα και τις δυνατότητες διάχυσης στο παγκόσμιο κοινό.