Καστοριά, η αρχόντισσα της Μακεδονίας…

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Καστοριά, η αρχόντισσα της Μακεδονίας…

Μάρτιος 11, 2016 - 14:36
Αναρτήθηκε στο:

Επισκεφθείτε την πανέμορφη Καστοριά, ένα καλά κρυμμένο μυστικό της Μακεδονίας που μπορεί εύκολα να ικανοποιήσει τον επισκέπτη σε όλα τα επίπεδα! 

Καστοριά / Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Η αρχοντική της ατμόσφαιρα δεν είναι τυχαία. Λόγω του γουνεμπορίου υπήρξε μία από τις πλουσιότερες πόλεις της Ελλάδας. Μια βόλτα στις παραδοσιακές γειτονιές Ντολτσό και Αποζάρι, με τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά και τις ανθισμένες αυλές, είναι αρκετή για να μας πείσει! 

Σημείο κατατεθέν είναι φυσικά η λίμνη Ορεστιάδα που πλαισιώνει την πόλη. Απολαύστε τη μεγαλοπρεπή εικόνα της πόλης να καθρεφτίζεται στα κρυστάλλινα νερά της λίμνης, χαλαρώστε παρατηρώντας τα αμέτρητα υδρόβια και αρπακτικά πουλιά που βρήκαν καταφύγιο σε αυτό τον εκπληκτικό υγρότοπο ή απολαύστε τη λίμνη εν πλω επιβιβαζόμενοι στο δημοτικό καραβάκι «Ορεστιάς»! 

«Σκαρφαλώστε» μέχρι την κορυφή του λόφου για να θαυμάσετε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της Μητρόπολης, καθώς και μια μαγευτική θέα στην πόλη! 
Επισκεφθείτε τη «Σπηλιά του Δράκου», ένα εντυπωσιακό σπήλαιο με επτά υπόγειες λίμνες στη βόρεια πλευρά της.

 Οι λάτρεις του σκι και του snowboard θα ενθουσιαστούν με τις πίστες που περνούν μέσα από πυκνά δάση οξιάς στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου, μόλις 22 χλμ. από την πόλη!

Ας μην παραλείψουμε, τέλος, να αναφερθούμε στην πλούσια πολιτιστική της ζωή: Στο Νεστόριο διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι το διάσημο πλέον River Party πλάι στον Αλιάκμονα, ενώ στις αρχές του Γενάρη στην Καστοριά αναβιώνουν τα «Ραγκουτσάρια », έθιμο που έχει τις ρίζες του στις διονυσιακές γιορτές!

Λίμνη Καστοριάς

Έκταση: 28 τ. χλμ.
Μέγιστο βάθος: 9 μ.
Μεγαλείο μοναδικού φυσικού κάλλους, η λίμνη Ορεστιάδα της Καστοριάς πρωταγωνιστεί μαγεύοντας τους επισκέπτες με την απερίγραπτη ομορφιά της. Υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε πριν από 10.000.000 χρόνια και η σημερινή της μορφή αποτελεί το κατάλοιπο μιας παλαιότερης λίμνης που έφτανε σε έκταση τα 164 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ένας εντυπωσιακός καθρέφτης της ομώνυμης φημισμένης πόλης των γουναράδων, η Ορεστιάδα αγκαλιάζει μια σημαντική ορνιθοπανίδα, με περισσότερα από 200 είδη, πολλά από τα οποία είναι σπάνια και απειλούμενα. Κύκνοι, αργυροπελεκάνοι, ερωδιοί, κορμοράνοι, αγριόπαπιες βρίσκουν καταφύγιο στα πυκνά παρόχθια δάση με τα υδρόφιλα δέντρα που με τα φυλλώματά τους προστατεύουν στοργικά τους φτερωτούς τους ενοίκους.

Με το πρώτο όμως φως της ημέρας, η λίμνη ζωντανεύει. Ντόπιοι ψαράδες με τα καστοριανά «καράβια» τους συναγωνίζονται σε μαεστρία τα υδρόβια πουλιά, με έπαθλο κάθε λογής σπαρταριστά λιμνόψαρα, όπως πεταλούδες, γριβάδια, πέρκες και τσιρώνια. Και όταν ο ήλιος χάνεται στο δειλινό, ποδηλάτες και ρομαντικοί περιπατητές αναζητούν γαλήνη και ανάταση ψυχής σε μια ήρεμη βόλτα, ανάμεσα στα γιγάντια χαλκοπράσινα πλατάνια που διατρέχουν το ελλειψοειδές σχήμα της λίμνης.

Δραστηριότητες: Η λίμνη της Καστοριάς προσφέρεται για ναυταθλητικές δραστηριότητες, όπως κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, θαλάσσιο σκι αλλά και για ψάρεμα ή βαρκάδα.