Λήμνος: ένα κομβικό σημείο ομορφιάς του Αρχιπελάγους

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Λήμνος: ένα κομβικό σημείο ομορφιάς του Αρχιπελάγους

Ιούνιος 17, 2016 - 12:35
Αναρτήθηκε στο:

Η Λήμνος δεν μοιάζει με κανένα νησί της Ελλάδος. Απέραντες παραλίες, κοχύλια, αστερίες και πρασινογάλαζα, πεντακάθαρα νερά. Μικροί λόφοι σπαρμένοι με σιτάρι, κριθάρι, αμπέλια και κηπευτικά. Αλλά και νησίδες με λεπτή άμμο, καθαρόαιμο αφρικάνικο τοπίο στο Βόρειο Αιγαίο! Λιμνοθάλασσες με χιλιάδες φλαμίνγκο και βυζαντινά ερείπια με ελάφια. 

Λήμνος / Περιφέρεια Β. Αιγαίου / th. Panos

Ένας βράχος στεφανωμένος μ’ ένα βυζαντινό κάστρο. Ένας από τους αρχαιότερους οχυρωμένους οικισμούς στην Ευρώπη με το αρχαιότερο βουλευτήριο. Ένα ρωμαϊκό θέατρο και ένας τόπος τέλεσης πανάρχαιων μυστηρίων. Ομηρικές σπηλιές, σημείο ανεφοδιασμού για Αργοναύτες και πολεμιστές του Τρωικού πολέμου.  

Αιώνες ολόκληρους η Λήμνος ήταν σταθμός στα πιο σημαντικά θαλάσσια μονοπάτια που ένωναν τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα. 

Παραδοσιακοί οικισμοί, τοπικές γιορτές και πανηγύρια - όχι ως αξιοθέατα, αλλά ως  ζωντανή πραγματικότητα, έτοιμη να αγκαλιάσει τον επισκέπτη:
Περισσότεροι από σαράντα οικισμοί, κρυμμένοι στην ενδοχώρα, αλλά και ψαροχώρια, εκεί που σκάει το κύμα. Με πέτρινα αρχοντικά, λιτά αγροτόσπιτα, χρωματιστά παράθυρα και κατακόκκινες στέγες. Με πλατείες, μπακάλικα και γραφικά καφενεδάκια. Με ανεμόμυλους, πιθάρια χωμένα μέσα στη γη, μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και οθωμανικές κρήνες. 

Χωριά και τοπία που διηγούνται ιστορίες αλλοτινών καιρών. Με ανθρώπους φιλόξενους και αληθινούς.  

Περιηγηθείτε στα χωριά της Λήμνου και ανακαλύψτε την ομορφιά, τη μοναδικότητα του τόπου και τους ανθρώπους του νησιού. 

Αμπέλια ξερικά, στην ενδοχώρα της Λήμνου, μεγαλώνουν με την ορμή του ανέμου, με χαμηλά κλήματα και τσαμπιά φορτωμένα χρυσοκίτρινες ρώγες. Αρωματικά σταφύλια από την καλλιεργούμενη, σχεδόν αποκλειστικά, στη Λήμνο ποικιλία «Μοσχάτο Αλεξανδρείας», δίνουν λευκά ξηρά κρασιά με Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας.

Ντόπια προϊόντα, γαστρονομία με την αλμύρα του Αιγαίου και τη γνώση αιώνων, παραδοσιακές συνταγές σαν μαθήματα πατριδογνωσίας. 

Κάν’ τε το γύρο της Λήμνου, με οδηγό τις γεύσεις, για να κερδίσετε μία αξέχαστη εμπειρία.  

260 χλμ ακτών!

Με κόλπους, ορμίσκους, χερσονήσους και ακρωτήρια. Με μεγάλες αμμώδεις παραλίες, ρηχά πεντακάθαρα νερά και εξαιρετικό οδικό δίκτυο που οδηγεί ουσιαστικά παντού. Θαλάσσια σπορ για τους περιπετειώδεις, με σχολές εκμάθησης και ευνοϊκούς ανέμους. Ρηχά νερά και όλες οι ανέσεις, για οικογένειες με αεικίνητα παιδιά.  

Ηφαιστειογενή ξερονήσια και βραχώδη ακρωτήρια, παράδεισος για ψαράδες και ψαροντουφεκάδες. Ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα και μοναχικές παραλίες, ακόμη και τον δεκαπενταύγουστο, για τους ρομαντικούς! Μικροί ορμίσκοι δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους, έμπνευση για τους δημιουργικούς.   

Η Λήμνος τα έχει όλα.  Κάνε βουτιά και απόλαυσέ την!