Με τιμώμενη χώρα τη Ρωσία και θεματικό αφιέρωμα στους πρόσφυγες η φετινή 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Με τιμώμενη χώρα τη Ρωσία και θεματικό αφιέρωμα στους πρόσφυγες η φετινή 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Απρίλιος 13, 2016 - 19:15
Αναρτήθηκε στο:

Φώτο: Φανή Τρυψάνη, Motionteam

Με τιμώμενη χώρα τη Ρωσία στο πλαίσιο του Έτους Ελληνορωσικής Φιλίας 2016, και θεματικό αφιέρωμα με τίτλο "Πρόσφυγες, τότε και σήμερα", θα πραγματοποιηθεί η φετινή 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης από τις 12 ως τις 15 Μαΐου.

Το ρωσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις συγγραφέων και ποιητών, σύγχρονων αισθητικών και λογοτεχνικών ρευμάτων, προβολές ταινιών και animataion, αλλά και παρουσιάσεις προγραμμάτων μετάφρασης (από τα ρωσικά στα ελληνικά). Παράλληλα, στο ρωσικό περίπτερο, έκτασης 500 τ.μ., θα προβληθούν θησαυροί των ρωσικών μουσείων, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα πλήθος εκδηλώσεων που αναδεικνύουν τη σχέση της Ρωσίας με την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, το θεματικό αφιέρωμα της φετινής Έκθεσης με τίτλο "Πρόσφυγες, τότε και σήμερα" που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης θα αναδείξει τις σύγχρονες όψεις του ζητήματος αλλά και τις ιστορικές διαστάσεις του μέσα από θεματική έκθεση βιβλίων, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές σχετικών κινηματογραφικών ταινιών σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης, πολυσυλλεκτική έκθεση φωτογράφων και φωτορεπόρτερ που έχουν αποτυπώσει στιγμιότυπα της διαδρομής των προσφύγων αλλά και πολλές άλλες επιμέρους δράσεις.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, που έτυχε θερμής υποδοχής από τους νέους συγγραφείς αλλά και το κοινό, διευρύνεται στην 3η του διοργάνωση με διεθνείς συμμετοχές από το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Τορόντο και από άλλες χώρες, δίνοντας και φέτος το βήμα στις νέες λογοτεχνικές φωνές. Σε ξεχωριστό περίπτερο θα φιλοξενηθεί φέτος το Φεστιβάλ Μετάφρασης το οποίο θα περιλαμβάνει πολλές ενημερωτικές και διαδραστικές εκδηλώσεις με ευρωπαϊκούς φορείς, Ινστιτούτα και αντίστοιχα τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια μετάφρασης, παρουσιάσεις των νέων προγραμμάτων στήριξης της Λογοτεχνικής Μετάφρασης και του The Language Project –Translation Slam, με συμμετοχές εμβληματικών προσώπων του πεδίου της μετάφρασης.

Πέρα από τη Ρωσία, στην έκθεση θα συμμετάσχουν εκδότες και συγγραφείς από την Κίνα, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουκρανία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Κροατία,  Σλοβακία, την Σερβία, την Ρουμανία, την Αλβανία κ.ά. Στη διοργάνωση συμμετέχουν ενεργά και τα Ινστιτούτα των εν λόγω χωρών στην Ελλάδα.

Ακόμη, στο πλαίσιο της 13ης ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθούν λογοτεχνικές και επαγγελματικές συναντήσεις, θεματικές  ημερίδες, εργαστήρια μετάφρασης, ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια, η παιδική & εφηβική γωνιά, καθώς και το φιλολογικό καφενείο, κινηματογραφικές προβολές, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα, ενώ έχουν προγραμματιστεί και παράλληλες πολιτιστικές δράσεις σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, τη ΔΕΒ-HELEXPO, Έλληνες Εκδότες και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, υπό την εποπτεία και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.