Μεγάλα ελληνικά αφιερώματα στα ρωσικά ΜΜΕ έρχονται το 2018

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Μεγάλα ελληνικά αφιερώματα στα ρωσικά ΜΜΕ έρχονται το 2018

Ιανουάριος 30, 2018 - 12:24
Αναρτήθηκε στο:

Γεύση Βόρειας Ελλάδας είχε στην κυριολεξία ο τηλεοπτικός Δεκέμβριος στη Ρωσία, αφού μεταξύ άλλων, ξεκίνησε να προβάλλεται στον κορυφαίο ρωσικό τουριστικό τηλεοπτικό σταθμό Moya Planeta η εκπομπή «Μία ημέρα στην πόλη» με θέμα τη Θεσσαλονίκη και δύο γαστρονομικά αφιερώματα για την Ήπειρο, ενώ ένα τρίτο  μεταδοθηκε στα μέσα Ιανουαρίου. Παράλληλα, μέσα στο 2018 είναι προγραμματισμένα μεγάλα αφιερώματα για τη Χαλκιδική και το Άγιο Όρος, αλλά και για τον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας κ.α., που θα δώσουν τη δυνατότητα για την ανάδειξη ήδη γνωστών αλλά και άγνωστων πτυχών της χώρας μας στο ρωσικό κοινό.

Το 2017 κύλησε θετικά όσον αφορά τη στοχευμένη προβολή ελληνικών θεμάτων στα ρωσικά ΜΜΕ, ιδιαίτερα στον απόηχο του εξαιρετικού Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας- Ρωσίας 2016 αλλά και εν όψει της έναρξης του Έτους Ελλάδας Ρωσίας στον Τουρισμό 2017-2018. Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία προώθησης της ελληνικής εικόνας στη ρωσική αγορά ήταν οι δέκα ρωσικές δημοσιογραφικές αποστολές που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με ελληνικές Περιφέρειες και παραγωγικούς φορείς κατά το 2017 και απέδωσαν δημοσιεύματα και τηλεοπτικές εκπομπές διαφημιστικής αξίας αντίστοιχης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ορισμένα από τα θέματα που καλύφθηκαν ήταν η διεθνής τουριστική έκθεση, με ιδιαίτερο βορειοελλαδικό ενδιαφέρον, Fur Excellence στην Αθήνα, ο Μαραθώνιος της Ρόδου, τα νησιά Κως-Κάλυμνος-Νίσυρος-Πάτμος, ενώ για το 2018 προγραμματίζονται μεγάλα αφιερώματα στην Χαλκιδική (με έμφαση στην παραγωγή ελαιολάδου και το Άγιο Όρος), στον κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας κ.α.

Παράλληλα, το 2017 ήταν μια χρονιά αρκετών ρωσικών τηλεοπτικών παραγωγών και ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα, όπως τα δυο ντοκιμαντέρ για τον Ιωάννη Καποδίστρια από τις εταιρείες παραγωγής Fortis Pro και Choroso Productions, για λογαριασμό του κρατικού σταθμού πανρωσικής εμβέλειας GTRK Kulture, οι δύο εκπομπές του τηλεοπτικού σταθμού Moya Planeta για Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της σειράς «Μία ημέρα στην πόλη», και τα γαστρονομικά αφιερώματα της ρωσικής σειράς «Πλανήτης Γεύσεων» για την Ήπειρο, που προγραμματίζεται να προβληθούν σε επανάληψη στη ρωσική τηλεόραση τουλάχιστον 8 φορές ανά μήνα μέσα στο 2018 και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια!

Σημαντική για την επιτυχία αυτών των δράσεων ήταν η συνεργασία με τις Αρχές και τους παραγωγικούς φορείς των τοπικών Περιφερειών αλλά και ιδιωτικών εταιρειών όπως η Ellinair, η Aegean Airlines κ.α., που στήριξαν τη μετακίνηση και τη φιλοξενία των αποστολών, ενώ η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας είχε αναλάβει να διευθετήσει θέματα δημοσιογραφικών διευκολύνσεων.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα ΜΜΕ που δείχνουν θερμό ενδιαφέρον για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά ακόμη περισσότερο, και ειδικά αυτό το διάστημα, εκατοντάδες παιδιά, αφού η Χαλκιδική είναι το έπαθλο για τους νικητές του παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής με τίτλο «Ταξίδι στην Ελλάδα», που διοργάνωσε το Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Μόσχα σε συνεργασία με την Ellinair, την Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και τον τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερα από 1.100 παιδιά της Ρωσίας και της ρωσικής διασποράς και αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί η βραχεία λίστα, για να αναδειχθούν τον ερχόμενο μήνα οι τελικοί νικητές που θα ταξιδέψουν στην Χαλκιδική αυτό το καλοκαίρι.

[Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην σελίδα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, στις 29 Ιανουαρίου 2018, με τον τίτλο "Η Ελλάδα ελκύει το ενδιαφέρον των ρωσικών ΜΜΕ και το 2018]