Νέους προορισμούς και προγράμματα για τους Ρώσους τουρίστες υπόσχεται η φετινή σεζόν

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Νέους προορισμούς και προγράμματα για τους Ρώσους τουρίστες υπόσχεται η φετινή σεζόν

Μάιος 11, 2018 - 11:27
Αναρτήθηκε στο:

Μακροσκελή συνέντευξη στην Ροσίσκαγια Γκαζέτα παραχώρησε πρόσφατα η Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Έλενα Κουντουρά.

Συνέντευξη της Υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, στον ανταποκριτή της ε/φ Ροσσίσκαγια στην Ελλάδα, Αλεξάντρ Γκασιούκ, φιλοξενείται σήμερα στην ιστοσελίδα της ε/φ με τίτλο: «Έλενα Κουντουρά: Η Ελλάδα είναι ένας μικρός παράδεισος στη γη».

Είναι γνωστό ότι το τρέχον Έτος Τουρισμού Ρωσίας-Ελλάδας περιλαμβάνει τη διεξαγωγή πολλών και διαφόρων εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, γαστρονομικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά φόρουμ και άλλες εκδηλώσεις. Ποιες είναι οι προσδοκίες της Αθήνας για τα αποτελέσματα του Έτους Τουρισμού μεταξύ των χωρών μας;

Το Έτος Τουρισμού είναι μία μεγάλη γιορτή της Ελλάδας και της Ρωσίας. Επισφραγίζει τις  ζεστές σχέσεις φιλίας και αλληλοεκτίμησης μεταξύ των λαών μας και αποτελεί τη γέφυρα για νέες συνεργασίες με αμοιβαία  οφέλη στην ανάπτυξη του τουρισμού τα επόμενα χρόνια.  Σε συνέχεια  του επιτυχημένου αφιερωματικού έτους Ελλάδας- Ρωσίας το 2016, αναλάβαμε την πρωτοβουλία και προτείναμε την καθιέρωση του Έτους Τουρισμού 2017-2018.  Mε την Ομόλογό μου Άλα Μανίλοβα με την οποία έχουμε εξαιρετική και διαρκή συνεργασία συνσχεδιάσαμε ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα δράσεων για να φέρουμε τους λαούς μας πιο κοντά και να ανοίξουμε νέους δρόμους στην τουριστική συνεργασία των χωρών μας.  Αποτελεί ταυτόχρονα ένα επιχειρησιακό πλαίσιο τουριστικής διασύνδεσης των Ελληνικών και Ρωσικών περιφερειών, ώστε να προωθήσουμε στοχευμένα νέες θεματικές εμπειρίες που μπορούν να απολαύσουν οι Ρώσοι επισκέπτες σε όλη την Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους  και να γνωρίσουν νέους εκπληκτικούς  ελληνικούς προορισμούς.

Περισσότερες από  40 εκδηλώσεις, θεματικά φόρουμ  και δράσεις  αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομία και τους ιστορικούς δεσμούς των χωρών μας, όπως επίσης και το θρησκευτικό πλούτο και την κοινή πνευματική ρίζα της Ορθοδοξίας που μας συνδέει. Προβάλλουμε  τις άπειρες επιλογές για υψηλού επιπέδου εμπειρίες με επίκεντρο την υγεία και την ευεξία, τη φύση, το θαλάσσιο τουρισμό, τις κρουαζιέρες, το γιώτινγκ τις καταδύσεις, τις πολυτελείς διακοπές, τα ταξίδια πόλεως, το χειμερινό τουρισμό.  Δίνουμε έμφαση στην προώθηση του αθλητικού και προπονητικού τουρισμού, όπως επίσης και του νεανικού και σχολικού τουρισμού.  Και φυσικά αναδεικνύουμε την μοναδική γαστρονομία μας και τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής εμπειρίας που θα απολαύσουν οι Ρώσοι φίλοι μας στο ταξίδι τους στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού στη Μόσχα MITT 2018, η Ελλάδα απέσπασε το βραβείο του  «καλύτερου προορισμού με τις καλύτερες παραλίες». Πόσο αυτή η αναγνώριση, κατά τη γνώμη σας, θα συμβάλει στην εισροή Ρώσων  τουριστών στην Ελλάδα κατά την τουριστική περίοδο το 2018;

H Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο ως το μεγαλύτερο και πιο πολύμορφο νησιωτικό σύμπλεγμα με 16 χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, και  καταγάλανα νερά από τα πιο ασφαλή στον κόσμο. Οι Ρώσοι συγκαταλέγουν σταθερά  την Ελλάδα στις κορυφαίες επιλογές για τις διακοπές τους, είναι πιστοί και επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες. Με την πολύ δυναμική και στοχευμένη προβολή μας τα τρία τελευταία χρόνια, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών, και το 2018  παρά  την  μεταβολή του ρουβλίου,   αναμένεται  και πάλι αύξηση. Επιλέγουν δημοφιλείς και κοσμοπολίτικους προορισμούς. Απολαμβάνουν τον ευεργετικό ήλιο, τις υπέροχες παραλίες το μοναδικό ελληνικό φως και τη διαμονή τους σε πολυτελή θέρετρα με πολύ ελκυστική σχέση ποιότητας- τιμής, ιδανικά για οικογένειες, ζευγάρια, φίλους, και για όλες τις ηλικίες,  ικανοποιώντας και τις πιο υψηλές απαιτήσεις.

Η Ελλάδα λαμβάνει διεθνείς διακρίσεις και πρωτιές σε διεθνείς εκθέσεις στην κρουαζιέρα και το γιώτινγκ.  Λίγες χώρες στον κόσμο προσφέρουν τέτοιο εύρος στην επιλογή προορισμού,  με περισσότερα από  100 νησιά, το καθένα με τη δική του ξεχωριστή ομορφιά αλλά και μία ανεξάντλητη σε αξιοθέατα και τοπία  ενδοχώρα. Σε ένα μόνο ταξίδι οι Ρώσοι επισκέπτες μας δημιουργούν αξέχαστες εμπειρίες που συνδυάζουν  ιστορία και πολιτισμό με παγκόσμια ακτινοβολία,   θρησκευτικούς και προσκυνηματικούς θησαυρούς, δραστηριότητες στη φύση,  ψυχαγωγία, διασκέδαση,  εκπληκτικές αγορές,  εξαιρετική γαστρονομία, υψηλού επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες,  και φυσικά τον μοναδικό μας ήλιο, το ελληνικό φως, τις καταπληκτικές θάλασσες.  

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης ΜΙΤΤ στη Μόσχα συναντηθήκαμε με τον επικεφαλής της  Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας, Rosturizm, κ. Oleg Safonov και συζητήσαμε για την ανανέωση και τον εμπλουτισμό τα επόμενα χρόνια του σχεδίου δράσης στον τουρισμό των χωρών μας, όπως επίσης και στοχευμένες προωθητικές εκδηλώσεις και δράσεις για την ανάδειξη των θεματικών τουριστικών προϊόντων στο πλαίσιο του τουριστικού έτους.

Για τους Ρώσους, η Ελλάδα συνδέεται κυρίως με τη θάλασσα και τις διακοπές στην παραλία. Ταυτόχρονα, λίγοι στη Ρωσία γνωρίζουν την πανέμορφη ορεινή Ελλάδα, για παράδειγμα, τα Ζαγοροχώρια, τα Τζουμέρκα ή το Πήλιο. Σκοπεύετε να επεκτείνετε τις απόψεις των Ρώσων πολιτών για τη χώρα σας και, αν ναι, με ποιο τρόπο;

Η τουριστική πολιτική που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε με επιτυχία τα τρία τελευταία χρόνια έχει στόχο να καταστήσουμε την Ελλάδα παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο. Προωθήσαμε νέους ελληνικούς προορισμούς και νέα θεματικά τουριστικά προϊόντα με επίκεντρο την αυθεντική υψηλού επιπέδου εμπειρία. Ενισχύσαμε την παρουσία μας στη Ρωσία, που αποτελεί προτεραιότητά μας, στο πλαίσιο του ανοίγματος μας  σε δυναμικές ξένες αγορές. Επιμηκύναμε τη θερινή τουριστική περίοδο από το Μάρτιο έως το Νοέμβριο και οι Ρώσοι επισκέπτες μας μπορούν να απολαύσουν τον ζεστό ήλιο και τα νησιά μας και τη διαμονή τους σε πολύ ελκυστικές και ανταγωνιστικές τιμές  τους μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Ταυτόχρονα όμως  προβάλλουμε τη μοναδική μας ενδοχώρα με  περισσότερους από 3000 προορισμούς και παραδοσιακά χωριά. Χάρη στο ήπιο κλίμα και το γλυκό χειμώνα, οι επισκέπτες μας απολαμβάνουν την   ελληνική φύση και τις διακοπές τους σε  χιονοδρομικά κέντρα, ορειβατικά καταφύγια, πολυτελή χειμερινά θέρετρα και αγροτουριστικές μονάδες. Ελάχιστα μέρη στον κόσμο προσφέρουν τη δυνατότητα να κάνει κανείς  σκι στο βουνό και σε είκοσι λεπτά διαδρομή να βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Και φυσικά επισκέπτονται όλο το χρόνο την  Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και όλες τις μεγάλες πόλεις και να απολαύσουν μοναδικούς πολιτιστικούς θησαυρούς, περιηγήσεις σε θρησκευτικά μνημεία, ψυχαγωγία, διασκέδαση, φημισμένη νυκτερινή ζωή, εξαιρετικό φαγητό,  κοντινές αποδράσεις σε προορισμούς και ημερήσιες κρουαζιέρες στα νησιά. Προωθήσαμε πολύ δυναμικά στις επαφές μας με τους παράγοντες της ρωσικής τουριστικής βιομηχανίας όλες αυτές τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα και τις οποίες μπορούν άμεσα να απολαύσουν οι Ρώσοι φίλοι μας.  

Ποια πρακτικά αποτελέσματα δίνει η συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού της Ελλάδας με την Rosturizm και την ATOR;

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού έχει  στενή συνεργασία με την ΑΤΟR  για όλα τα θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη του τουρισμού και πρόσφατα το Γραφείο ΕΟΤ Μόσχας υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με την Ένωση και έγινε επίσημα μέλος της.   Προχωρήσαμε σε πολύ δυναμική προβολή της Ελλάδας στις Περιφέρειες της Ρωσίας. Επιδιώξαμε και υλοποιήσαμε προγράμματα συνδιαφήμισης και διεκδικήσαμε  να ενταχθούν περισσότεροι ελληνικοί προορισμοί στα τουριστικά πακέτα και τα πτητικά προγράμματα των tour operators. Όπως επίσης διαπραγματευτήκαμε να ενισχυθεί η αεροπορική συνδεσιμότητα και να προστεθούν νέες πτήσεις ,  και για μεγαλύτερο διάστημα του έτους, στο πλαίσιο της επιμήκυνσης της θερινής τουριστικής περιόδου.

Το 2018 έχουν ενταχθεί νέοι προορισμοί όπως τα Χανιά στην Κρήτη, έχουν διευρυνθεί τα προγράμματα προς τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, Ρόδο και Κω,  και του Ιονίου, Κέρκυρα και Ζάκυνθο , στην Πελοπόννησο, στην Καβάλα και στους παραδοσιακούς προορισμούς της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης. Επίσης για πρώτη φορά  προσφέρονται προγράμματα για όλο το χρόνο στην Αθήνα και σε όλη την Αττική.
Οι ελληνικοί και ρωσικοί τουριστικοί όμιλοι και τα ταξιδιωτικά γραφεία κάνουν καταπληκτική δουλειά. Εκτιμούμε ότι  τα επόμενα χρόνια θα προκύψουν νέες σημαντικές διμερείς συνεργασίες που θα προωθήσουν πολύ  δυναμικά την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισμό για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο, και  από τις οποίες θα επωφεληθούν σημαντικά οι ίδιοι οι επισκέπτες.
 
Έχει ειπωθεί ότι η Ελλάδα φέτος αναμένει μέχρι 1 εκατομμύριο Ρώσους τουρίστες. Θα υπάρξουν αυτή τη σεζόν προβλήματα για έναν τόσο μεγάλο αριθμό Ρώσων ως προς την ταχεία απόκτηση θεωρήσεων Σένγκεν;

Οι προξενικές αρχές της Ελλάδας στη Ρωσία ανταποκρίνονται πλήρως και εξυπηρετούν με ταχείς ρυθμούς τις αυξημένες ανάγκες για την έκδοση θεωρήσεων. Θέσαμε  προτεραιότητα τα τρία τελευταία χρόνια  να διευκολύνουμε τους Ρώσους πολίτες που επιθυμούν και σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Σε στενή συνεργασία και με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, ενισχύθηκαν  σημαντικά οι δομές και το προσωπικό των προξενικών αρχών, και μειώθηκε σημαντικά ο χρόνος διεκπεραίωσης των διαδικασιών. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι θεωρήσεις εκδίδονται σε διάστημα από 3 ημέρες και ακόμη και εντός 24 ωρών, είναι πολλαπλών εισόδων και μεγάλη διάρκεια, από 3 έως 5 έτη για όσους έχουν ταξιδεύσει επανειλημμένα σε χώρες της συνθήκης Σένγκεν και έχουν κάνει καλή χρήση.

Όσον αφορά τις πολυμελείς οικογένειες, οι θεωρήσεις εκδίδονται δωρεάν για παιδιά έως 12 ετών. Επιπλέον, έχουμε στη Ρωσία το μεγαλύτερο αριθμό visa centers από οποιαδήποτε άλλη χώρα για να καλύψουμε την αυξημένη ζήτηση.  Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 εκδόθηκαν  25% περισσότερες βίζες σε σχέση με το 2015  και  έχει  διπλασιαστεί ο αριθμός των θεωρήσεων από την Αγία Πετρούπολη σε διάστημα μόλις δύο ετών. Έχουμε μεριμνήσει και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες για να εξυπηρετήσουμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στο μέλλον.

Υπάρχουν επενδύσεις από τη Ρωσία στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα χάριν στο εξαιρετικό τουριστικό της προϊόν και τους  υψηλούς ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης  που εξασφαλίσαμε, έχει καταστεί  ιδιαίτερα ελκυστική για νέες επενδύσεις στον δυναμικά αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα. Περισσότερα από 350 σχέδια υποβλήθηκαν την τελευταία τριετία για επενδύσεις επέκτασης και αναβάθμισης σε υφιστάμενα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων με δυναμικότητα άνω των  300 κλινών και για τη δημιουργία νέων μονάδων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.

Το 2017 οι τουριστικές επενδύσεις ανήλθαν στα 3,1 δις. ευρώ. Το  Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού προέβλεψε ότι θα αυξάνονται κάθε χρόνο κατά 5,5% για την επόμενη δεκαετία. Διεθνείς Όμιλοι εισέρχονται δυναμικά στην ελληνική τουριστική αγορά και ξένα επενδυτικά κεφάλαια διερευνούν πλέον συγκεκριμένες ευκαιρίες.
Σε όλες τις επισκέψεις και επαφές μας στη Ρωσία προωθούμε αυτές τις νέες δυνατότητες και ήδη και είναι σε εξέλιξη  σημαντικά επενδυτικά σχέδια στα νησιά του Ιονίου, στη Χαλκιδική, στην Κρήτη και σε άλλες  περιοχές της Ελλάδας με σημαντική τουριστική δυναμική. Το 2017 εγκρίναμε  μία πολύ  μεγάλη στρατηγική τουριστική επένδυση ρωσικών συμφερόντων στην Ελούντα της Κρήτης, ενώ  έχει  εκδηλωθεί και ενδιαφέρον από Ρωσικούς Τουριστικούς Ομίλους να ενισχύσουν την παρουσία τους στη χώρα μας προχωρώντας σε νέες επενδύσεις.  

Ταυτόχρονα έχει ιδιαίτερη απήχηση το πρόγραμμα Golden Visa το οποίο προβλέπει ότι για την αγορά ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ οι ξένοι αγοραστές και τα μέλη της οικογένειάς τους αποκτούν άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια καταγράφηκε αυξημένο ενδιαφέρον από Ρώσους να επενδύσουν στο τουριστικό real estate και να επωφεληθούν από τις δυνατότητες του προγράμματος.

Η Ελλάδα είναι πραγματικά η πιο ανταγωνιστική πρόταση για τουρισμό και για επενδύσεις στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Με την ευκαιρία αυτή, προσκαλώ τους Ρώσους φίλους μας να επισκεφθούν την Ελλάδα οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, και να ανακαλύψουν τη  μαγεία που προσφέρει απλόχερα μαζί με την πολύ ζεστή της φιλοξενία η χώρα μας, αυτός ο μικρός παράδεισος στη γη.