Οι Φρουροί της Ορθοδοξίας των Ιονίων Νήσων

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Οι Φρουροί της Ορθοδοξίας των Ιονίων Νήσων

Δεκέμβριος 21, 2016 - 13:56
Αναρτήθηκε στο:

Αγ. Διονύσιος (Ζάκυνθος)

Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο Θρησκευτικός Τουρισμός ιδίως με τη μορφή του προσκυνηματικού αποτελεί προνομιακή υπόθεση. Τα Ιόνια Νησιά προσφέρονται ιδιαίτερα για τους θρησκευτικούς περιηγητές, καθώς η Χριστιανική Ορθόδοξη Παράδοση είναι ζώσα σε τέσσερις προσκυνηματικές αξίες με την παρουσία των άφθαρτων σκηνωμάτων  των φρουρών της Ορθοδοξίας, που είναι πολιούχοι-προστάτες. O Άγιος Σπυρίδων και η Αγία Θεοδώρα στην Κέρκυρα, ο Άγιος Γεράσιμος στην Κεφαλληνία και ο Άγιος Διονύσιος στη Ζάκυνθο.

Άγιος Σπυρίδων (Κέρκυρα)

Ο Άγιος Σπυρίδων, ο Θαυματουργός, έζησε τον 4ο αιώνα στην Κύπρο. Ήταν βοσκός στο επάγγελμα, έγγαμος και πατέρας μίας κόρης, της Ειρήνης. Ξεχώριζε για την πίστη του στον Θεό, την αγάπη του για τον άνθρωπο, την απλότητα, την ταπείνωση, την φιλοξενία και τις αγαθοεργίες του. Αυστηρός με τον εαυτό του και γεμάτος αγάπη για τους συνανθρώπους του, ο Σπυρίδων απέκτησε παρρησία ενώπιον του Θεού και έκανε πλήθος θαυμάτων. Μετά τη χηρεία του ασπάσθηκε το μοναχικό βίο, μελέτησε πολύ, απέκτησε μεγάλη σοφία και χάρη στις θρησκευτικές του αρετές, έγινε Επίσκοπος της Τριμυθούντας και υπήρξε πολέμιος του Αρειανισμού. Στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο που συγκάλεσε ο Μέγας Κωνσταντίνος στη Νίκαια, το 325 μ. Χ., ο Άγιος ανέλυσε ένα κεραμίδι στα στοιχεία του, την φωτιά, το νερό και το χώμα, δείχνοντας ότι τα τρία στοιχεία είναι ταυτόχρονα ένα ενιαίο σώμα. Έτσι απέδειξε την Τριαδικότητα του Θεού, Τελούσε συνεχώς τη Θεία Λειτουργία σα να βρισκόταν ήδη ενώπιον του θρόνου του Θεού, μαζί με τους χορούς των Αγγέλων και των Αγίων. Ο Άγιος παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο στις 12 Δεκεμβρίου 348, σε ηλικία 78 ετών. Αυτή την ημέρα η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του. Ο Άγιος Σπυρίδων τιμάται ως άγιος  και από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Το ιερό του σκήνωμα ευρίσκεται στην πόλη της Κέρκυρας.

Άγιος Γεράσιμος (Κεφαλονιά)

Ο Άγιος Γεράσιμος γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Κορινθίας το 1506 από βυζαντινή αριστοκρατική οικογένεια;  όμως η βαθιά σχέση του με την Ορθόδοξη πίστη, τον οδήγησε να ξεκινήσει προσκυνήματα στα σημαντικότερα πνευματικά θρησκευτικά κέντρα της εποχής του. Πρώτος του σταθμός το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη από όπου πήρε και την πατριαρχική ευλογία και αμέσως μετά το Περιβόλι της Παναγίας στο Άγιον Όρος. Εκτός από τον Πανάγιο Τάφο, επισκέφτηκε τη Συρία, τη Δαμασκό, το Σινά, την Αντιόχεια, την Αλεξάνδρεια τα Ιεροσόλυμα και την έρημο της Θηβαϊδας. Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων εκτιμά την προσωπικότητα του Γεράσιμου και έτσι τον κρατά κοντά του και αναλαμβάνει κανδηλανάπτης στον Πανάγιο Τάφο. Στα Ιεροσόλυμα ο Άγιος Γεράσιμος χειροτονείται διάκονος και πρεσβύτερος από τον Πατριάρχη Γερμανό με το όνομα Γεράσιμος προς τιμήν του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου. Ο Άγιος Γεράσιμος ασκητεύει πάλι σε σπήλαιο στη Λάσση, κοντά στο Αργοστόλι για 5 χρόνια και 11 μήνες και ιδρύει ένα μοναστήρι στους πρόποδες του Αίνου, όπου αρχίζουν κατόπιν να συρρέουν πιστοί για να ακούσουν τη διδασκαλία του. Το 1561 ο Άγιος ιδρύει μοναστήρι στα Ομαλά της Κεφαλληνίας με το όνομα Νέα Ιερουσαλήμ με την ευλογία του επίσκοπου Παχώμιου Μακρή και από τότε η φήμη του εξαπλώνεται σε όλο το Χριστιανικό Κόσμο. Ο Άγιος Γεράσιμος κοιμήθηκε στις 15 Αυγούστου 1581 την ίδια μέρα με την αγαπημένη του Παναγία. Η εορτή του είναι στις 20 Οκτωβρίου. Το ιερό του σκήνωμα ευρίσκεται στα Ομαλά της Κεφαλληνίας.

Άγιος Διονύσιος (Ζάκυνθος)

Ο Άγιος Διονύσιος γεννήθηκε το 1547 στη Ζάκυνθο από αριστοκρατική  οικογένεια και σύμφωνα με την παράδοση είχε για ανάδοχο του τον Άγιο Γεράσιμο. Από παιδί είχε χριστιανική ανατροφή και σημαντική μόρφωση και είκοσι ετών, παρότι πλούσιος αποφάσισε να γίνει μοναχός στη μονή Στροφάδων, παίρνοντας το όνομα Δανιήλ. Εκεί αφιερώθηκε στην προσευχή και την μελέτη των γραφών. Μετά από δύο έτη έγινε ηγούμενος και ένα έτος αργότερα ιερέας. Το 1577 ο Άγιος εχρίσθη επίσκοπος Αιγίνης λαμβάνοντας το όνομα Διονύσιος. Το έργο που επιτέλεσε στο νησί της Αίγινας ήταν σημαντικό τόσο από πνευματικής απόψεως όσο και από φιλανθρωπικής συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανακούφιση των φτωχών. Το 1579 παραιτείται καθότι ο ασκητικός βίος σε σύνθεση με το διαρκές ακατάπαυστο έργο, καταπόνησαν την υγεία του και επιστρέφει στη Ζάκυνθο ως χωρεπίσκοπος Ζακύνθου. Ο Άγιος Διονύσιος κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποσυρθεί στο μοναστήρι της Θεοτόκου της Αναφωνήτριας, όπου πολλοί πιστοί τον επισκέπτονταν. Τελικά κοιμήθηκε σε ηλικία 75 ετών, στις 17 Δεκεμβρίου του 1622, με τελευταία του επιθυμία να ταφεί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Στροφάδων, όπου και χειροτονήθηκε ιερέας. Τρία έτη μετά εξετάφη και το λείψανό του στην ανακομιδή ευρέθη άφθαρτο. Μετά την Τουρκική επίθεση στα Στροφάδια τον δέκατο όγδοο αιώνα και την αποκοπή των χεριών του λειψάνου από τους επιτιθέμενους, το σώμα του Αγίου παραμένει μέχρι και σήμερα εκτιθέμενο στον ομώνυμο ναό στην Ζάκυνθο. Η μνήμη του τιμάται στις 17 Δεκεμβρίου.

Αγία Θεοδώρα – Αυγούστα (Κέρκυρα)

Η Αγία Θεοδώρα γεννήθηκε το 815 μ.Χ., στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας, την εποχή της Εικονομαχίας. Το 830 μ.Χ., σε ηλικία μόλις 15 ετών παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεόφιλο. Μετά το θάνατο του συζύγου της το 842, η Θεοδώρα ανακηρύχτηκε  Αυτοκράτειρα (Αυγούστα) της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η εορτή της Αγίας Θεοδώρας καθορίστηκε από την εκκλησία την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, Κυριακή της Ορθοδοξίας καθότι την ημέρα αυτή (πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής) με απόφαση της Ιεράς Συνόδου στις 11 Φεβρουαρίου του 842, με επικεφαλής την ίδια έγινε η αναστήλωση των Ιερών Εικόνων. Η Αγία Θεοδώρα κοιμήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 867 στο μοναστήρι όπου την έκλεισε ο γιός της Μιχαήλ. Η λιτάνευση του σκηνώματος της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστης τελείται την Κυριακή της Ορθοδοξίας από τον Μητροπολιτικό Ναό Κέρκυρας.