Πανηγυρική εκδήλωση στο ΕΚΠΑ

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Πανηγυρική εκδήλωση στο ΕΚΠΑ

Νοέμβριος 14, 2016 - 10:41
Αναρτήθηκε στο:

Με αφορμή την μετονομασία του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής σε Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και των Υπουργών Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κας Olga Vasilyeva και της Ελλάδας, κ. Κώστα Γαβρόγλου πραγματοποιήθηκε,  στις 11 Νοεμβρίου 2016,  πανηγυρική εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), με αφορμή την μετονομασία του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό οι δύο Υπουργοί και μίλησαν ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος, η Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου και η Πρόεδρος του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών, καθηγήτρια Ελένη Στεργιοπούλου.

Το συγκεκριμένο είναι το πρώτο τμήμα στην Ελλάδα που εστιάζει στη ρωσική γλώσσα και φιλολογία, εκτός από τις Σλαβικές Σπουδές, στοχεύοντας στην καλλιέργεια της γλώσσας-γλωσσολογίας, της λογοτεχνίας, της ιστορίας και του πολιτισμού της Ρωσίας και των άλλων σλαβικών χωρών. Ως Σλαβικών Σπουδών, το τμήμα δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2008-09 και σήμερα δέχεται 100 φοιτητές κάθε χρόνο και έχει 458 φοιτητές. Η μετονομασία του συνδέεται και με το αφιερωματικό Έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, είχε υπογραφεί στο Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη Συνεργασία στην Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία. Η συνεργασία αφορά κοινές προκηρύξεις στους τομείς Κβαντικών Τεχνολογιών, Αγροδιατροφής, Ενέργειας, Αεροναυπηγικής και Φαρμακευτικής, συνεργασία σε ερευνητικές υποδομές κοινού ενδιαφέροντος και ανταλλαγές επιστημόνων. Επίσης τις Ανθρωπιστικές Σπουδές και την εφαρμογή τεχνολογίας στη διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Επιπλέον η Υπουργός κα Οlga Vasilyeva συζήτησε με τον Υπουργό κ. Κώστα Γαβρόγλου και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Κώστα Φωτάκη γενικότερα εκπαιδευτικά θέματα, όπως υποτροφίες σε ρωσικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.