Περιφέρεια Ηπείρου: Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Περιφέρεια Ηπείρου: Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων

Απρίλιος 30, 2016 - 11:45
Αναρτήθηκε στο:

Το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου είναι μια ανοιχτή χερσαία περιοχή περίπου 900 τετρ. χιλ. που γεωγραφικά απλώνεται στις ορεινές περιοχές των νομών Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων.

Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων / Περιφέρεια Ηπείρου

Στο Εθνικό Πάρκο έχουν οριοθετηθεί 4 διαφορετικές ζώνες προστασίας, με σκοπό να επιτευχθεί η προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και να γίνει ορθή διαχείριση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.

Ο σκοπός ιδρύσεως του Εθνικού Πάρκου είναι η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου σε τμήματα της περιοχής των ορεινών όγκων των Τζουμέρκων (Αθαμανικών Ορέων), του Περιστερίου (Όρους Λάκμος), της χαράδρας του ποταμού Αράχθου και της ενδιάμεσης αυτών περιοχής, που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική, γεωλογική και εκπαιδευτική τους αξία. Ειδικότερα, επιδιώκεται η διατήρηση και ορθή διαχείριση των σπάνιων τοπίων, οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και πανίδας που απαντώνται στη συγκεκριμένη περιοχή καθώς και η θεσμοθέτηση διαδικασιών και μέτρων για την εξασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης. 

Η ευρύτερη περιοχή του Λάκμου και των Τζουμέρκων αποτελούν μια ιδανική εναλλακτική πρόταση για τουρισμό, η οποία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Συνδυάζει την αναψυχή με τη γνώση και την απόλαυση του φυσικού τοπίου. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να χαρεί μοναδικά τοπία ιδιαίτερης αισθητικής και περιβαλλοντικής αξίας, να περιηγηθεί σε ένα τόπο αντιπροσωπευτικό της ελληνικής υπαίθρου με τους αναρίθμητους φυσικούς καταρράκτες, τα σπήλαια, τα φαράγγια και τις χαράδρες. Στην περιοχή υπάρχουν διαφορετικής δυσκολίας μονοπάτια,  όπου ο επισκέπτης μπορεί να διασχίσει και να ανακαλύψει τη μοναδικότητα των φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων της προστατευόμενης περιοχής αλλά και να συναντήσει μερικά από τα σπάνια και ενδημικά είδη φυτών.