Περιφέρεια Ηπείρου: Ζαγόρι - Μέτσοβο

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Περιφέρεια Ηπείρου: Ζαγόρι - Μέτσοβο

Απρίλιος 21, 2016 - 11:11
Αναρτήθηκε στο:

Ζαγόρι - Μέτσοβο: Ορεινοί προορισμοί της Ηπείρου για όλες τις εποχές

Ζαγόρι / Περιφέρεια Ηπείρου

Το Ζαγόρι

Τα 46 χωριά του Ζαγορίου, βρίσκονται βόρεια των Ιωαννίνων και είναι χτισμένα στις πλαγιές, στις ράχες και στα βουνά, ανάμεσα από την Τύμφη, το Μιτσικέλι, την Τσούκα Ρόσσα και τον ποταμό Αώο. Σε όλους τους παραδοσιακούς πετρόκτιστους οικισμούς αντικατοπτρίζεται ο πλούτος αλλοτινών εποχών με τα αρχοντόσπιτα, τις επιβλητικές εκκλησίες και τα ονομαστά τοξωτά γεφύρια που αποτελούν σήμερα στολίδια του τοπίου. Η χρυσή εποχή του Ζαγορίου, άρχισε στα τέλη του 16ου αιώνα και κορυφώθηκε το 18ο και 19ο αιώνα ενώ πολλοί ευεργέτες κατάγονται από την περιοχή.

Πολλά σηματοδοτημένα μονοπάτια συνδέουν τους οικισμούς μεταξύ τους και αποτελούν πόλο έλξης για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της ορειβασίας. Ορθοπλαγιές και απότομες χαράδρες δίνουν μια σπάνια ομορφιά στο ορεινό τοπίο το οποίο χαρακτηρίζεται από πλούσια και πυκνά δάση στα χαμηλά υψόμετρα, ενώ στα ανώτερα υψόμετρα όπου το βραχώδες έδαφος το επιτρέπει απλώνονται υποαλπικά λιβάδια.

Το φαράγγι του Βίκου δεσπόζει με την παρουσία του στο Ζαγόρι κι αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία της Ευρώπης με σπάνια γεωλογική και οικολογική αξία. Μεγάλο μέρος του φαραγγιού διασχίζει ο Βοϊδομάτης, ένα από τα καθαρότερα και πιο κρύα ποτάμια της Ευρώπης.
Η ιδιαίτερη ζαγορίσια κουζίνα με τις παραδοσιακές πίτες και τα νόστιμα σπιτικά φαγητά ξεχωρίζει από πολλά μέρη της Ηπείρου.

Το Ζαγόρι είναι ένας κατεξοχήν ορεινός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου με χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μέτσοβο

Το Μέτσοβο είναι ένας από τους γραφικότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδος σε υψόμετρο 1160 μ., στις βόρειες πλαγιές της Πίνδου. Αποτελεί πατρίδα μεγάλων εθνικών ευεργετών, όπως ο Γεώργιος Αβέρωφ, ο Νικόλαος Στουρνάρης και ο Μιχαήλ Τοσίτσας, προς τιμήν των οποίων το Εθνικό Πολυτεχνείο ονομάστηκε «Μετσόβιο».

Οι κάτοικοι είναι κυρίως Βλάχικης καταγωγής και ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την υφαντουργία, την τυροκομία, την ξυλογλυπτική και τον τουρισμό, ενώ μακρά παράδοση υπάρχει και στην οινοποιία.

Οι λάτρεις της φύσης, θα απολαύσουν την ηρεμία και την μοναδική ομορφιά του ορεινού τοπίου με τα πυκνά δάση από έλατα και οξιές, που φιλοξενούν πολλά είδη της πανίδας της περιοχής. Σημαντικά είναι και τα αξιοθέατα τόσο εντός του οικισμού όσο και στην γύρω περιοχή.

Η εξαιρετική αρχιτεκτονική των σπιτιών με την πέτρα, το ξύλο και τα κεραμίδια, τα λιθόστρωτα δρομάκια και οι παραδοσιακές βρύσες, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη, ενώ οι εκκλησίες και τα μοναστήρια, τα μουσεία και η πινακοθήκη, φιλοξενούν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Με τρία οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα, το Μέτσοβο είναι δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ. Το οροπέδιο Πολιτσών, το Μαυροβούνι και το Περιστέρι προσφέρονται για ορειβατικό σκι, ενώ μια βόλτα με ποδήλατο γύρω από την τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου αφυπνίζει τις αισθήσεις. Οι παραδοσιακές γεύσεις που σερβίρονται στα ταβερνάκια, αναδεικνύουν τα φημισμένα τοπικά προϊόντα (τυριά, κρέατα, κρασί) και δίνουν την δυνατότητα στον κάθε επισκέπτη να γευτεί την αυθεντική Ηπειρώτικη κουζίνα.