Πολιτικές Σχέσεις

Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας στη Ρωσία, θα αναδεικνύουν την σύγχρονη και δυναμική εικόνα της χώρας μας στους τομείς του Πολιτισμού και της Τέχνης, της Οικονομίας, της Έρευνας και της Επιστήμης και του Τουρισμού.

Περίγραμμα πρόσφατων γεγονότων διμερούς συνεργασίας
Το πρώτο εξάμηνο του 2015 χαρακτηρίσθηκε από μια ιδιαίτερα έντονη κινητικότητα στις ελληνορωσικές σχέσεις  με διαδοχική ακολουθία υψηλού επιπέδου πολιτικών συναντήσεων, όπως: α) η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά τον Φεβρουάριο στη Μόσχα, β) του πρώην ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα ως Συμπροέδρου της ΜΔΕ τον Μάρτιο, γ) του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου τον Απρίλιο, δ) και του πρώην  Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη περί τα τέλη Μαρτίου, (ενώ ακολούθησε η εδώ επίσκεψη του επικεφαλής της Gazprom Alexei Miller).
Αποκορύφωμα  του θετικού αυτού κλίματος απετέλεσαν οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, το διάστημα 7-9 Απριλίου 2015, και στην Αγία Πετρούπολη, στις 18 Ιουνίου 2015, όπου συμμετείχε στις εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Forum που διοργανώνεται σε ετήσια βάση στην πόλη αυτή. Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου, εξάλλου, εκπροσώπησε την χώρα μας στις επετειακές εκδηλώσεις για την 9η Μαΐου 2015 στη Μόσχα.

Κοινό πρόγραμμα δράσης 2015-2016
Το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για τη διετία 2015-2016 υπεγράφη στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα τον Απρίλιο και, ως πολιτική συμφωνία αρχών, προβλέπεται να αποτελέσει την βάση για την προώθηση και υλοποίηση σειράς δράσεων και πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.
Υπό αυτό το πρίσμα, η ελληνική πλευρά θεωρεί σκόπιμο να συνεχισθεί ο πολιτικός διάλογος σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα δε σε θέματα όπου η ελληνορωσική συνεργασία μπορεί να αποβεί επωφελής σε συνάρτηση με την επιβάρυνση των συνθηκών ασφαλείας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, λόγω των συγκρούσεων σε Συρία και Λιβύη και με το αλληλένδετο με τις συρράξεις αυτές πρόβλημα των προσφύγων, καθώς και με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ήδη πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες, μετά την υπογραφή του κειμένου διαβουλεύσεις σε επίπεδο Διευθυντών γεωγραφικών τμημάτων στη Μόσχα στα τέλη του Ιουνίου. Εξελίξεις, εξάλλου, ιδιαίτερα σημαντικές, όπως η έναρξη λειτουργίας της τράπεζας BRICS και η λειτουργία της Ευρασιατικής Ένωσης, ενδιαφέρουν τη χώρα μας ακριβώς διότι σηματοδοτούν μια νέα δυναμική πραγμάτων στην Ευρασία σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο, την οποία χρήσιμο είναι να παρακολουθούμε την διαμόρφωσή της.

Οικονομική και εμπορική συνεργασία
Η Οικονομική και Εμπορική Συνεργασία σηματοδοτείται από τη σύγκληση της 9ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, οι εργασίες της οποίας πραγματοποιήθηκαν στο Σότσι  το διήμερο 23-24 Νοεμβρίου 2015. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι από ελληνικής πλευράς έχει προταθεί προς τη Ρωσική Ομοσπονδία να είναι η τιμώμενη χώρα στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αφιερωματικό έτος 2016
Αναμφίβολα οι δράσεις που θα δρομολογηθούν και οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο σκέλος που αφορά το Έτος Ελλάδας στη Ρωσία, θα αναδεικνύουν την σύγχρονη και δυναμική εικόνα της χώρας μας στους τομείς της Πολιτισμού και της Τέχνης, της Οικονομίας, της Έρευνας και της Επιστήμης  και του Τουρισμού, σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχετικό μνημόνιο που υπεγράφη στην Μόσχα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Πολιτιστική συνεργασία
Πρόκειται για το πεδίο της συνεργασίας όπου οι δυο πλευρές, με τους γνωστούς και διαχρονικά σταθερούς παραδοσιακούς δεσμούς, έχουν την ευχέρεια να συνεργαστούν απρόσκοπτα.
Η υπογραφή την 8η Απριλίου 2015 στη Μόσχα Μνημονίων Συνεργασίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως και του Πανεπιστημίου Πειραιώς με το Ρωσικό Πανεπιστήμιο MGIMO και την Διπλωματική Ακαδημία του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών αντίστοιχα, με τις διαδικασίες συνομολόγησής τους να ολοκληρώνονται σχετικά γρήγορα, αποδεικνύουν τις δυνατότητες και το εύρος της συνεργασίας αυτής της μορφής. Υπενθυμίζουμε την υπογραφή στην Αθήνα  τον Νοέμβριο του 2014 του Προγράμματος Πολιτιστικής και Επιστημονικής Συνεργασίας 2014-2016, ενώ ανάλογες διατάξεις συμπεριλαμβάνονται και στο Πρόγραμμα Δράσης.