Πολιτισμός-Μορφωτικές Σχέσεις

Η επίσημη πλευρά των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών αποτυπώνεται στη Συμφωνία για πολιτιστική και επιστημονική συνεργασία, που υπεγράφη το 1993 και ρυθμίζεται από τριετή ανανεώσιμα Προγράμματα πολιτιστικής και επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Βασιζόμενη στην αξιοποίηση των μακραίωνων πολιτισμικών παραδόσεων των δύο λαών, η ελληνική πρεσβεία στην Μόσχα οικοδόμησε την πολιτιστική της πολιτική κατά τα τελευταία 20 χρόνια. Οργάνωσε σειρά ιστορικών και καλλιτεχνικών εκθέσεων, επιστημονικών συνεδρίων, αφιερωμένων στην ιστορία των ελληνορωσικών σχέσεων, συναυλιών, κινηματογραφικών προβολών και θεατρικών παραστάσεων.

Οι ελληνικές σπουδές στη Ρωσία έχουν παλαιά παράδοση και ταυτίζονται χρονικά με την ίδρυση της Σλαβογραικολατινικής Ακαδημίας από τους Αδελφούς Λειχούδη το 1685.

Σήμερα η ελληνική γλώσσα διδάσκεται ως ειδικότητα (νεοελληνική φιλολογία) σε τρία Πανεπιστήμια της Ρωσίας και ως ξένη γλώσσα σε μια σειρά από άλλα. Το ενδιαφέρον των φοιτητών για την ελληνική γλώσσα είναι δεδομένο και οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών επαγγελματικά περιζήτητοι.

Τμήματα πλήρους κύκλου σπουδών νεοελληνικής φιλολογίας:

Τμήματα όπου διδάσκεται η νέα ελληνική ως ξένη γλώσσα.

Εξετάσεις ελληνομάθειας

Περισσότερες πληροφορίες για τις μορφωτικές σχέσεις μπορείτε να βρείτε εδώ.