Πολιτιστική εκδήλωση στο Βερολίνο για το αφιερωματικό Έτος Ελλάδας-Ρωσίας

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Πολιτιστική εκδήλωση στο Βερολίνο για το αφιερωματικό Έτος Ελλάδας-Ρωσίας

Οκτώβριος 26, 2016 - 10:09
Αναρτήθηκε στο:

Προβολή της ταινίας “Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ” στο Βερολίνο με αφορμή το Aφιερωματικό  Έτος Ελλάδας – Ρωσίας 2016, παρουσία του Γερμανού πρωταγωνιστή Sebastian Koch.

Βερολίνο - Εκδήλωση - προβολή της ταινίας «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι»

Με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Ελλάδας και σε συνεργασία με την Ρωσική Πρεσβεία πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2016, στους χώρους του ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Βερολίνο, προβολή της ταινίας «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» (2012) του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, παρουσία του Γερμανού πρωταγωνιστή Sebastian Koch.

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα απηύθυναν χαιρετισμό ο  Πρέσβης  της Ελλάδας, κ. Θεόδωρος Δασκαρόλης, ο Πρεσβευτής-Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ρωσίας, κ. Vadim V. Danilin και ο πρωταγωνιστής της ταινίας Sebastian Koch.

Ο Έλληνας Πρέσβης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη πολιτισμική σημασία του αφιερωματικού έτους ‘Ελλάδας-Ρωσίας και στις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε υψηλό επίπεδο, όπως η περιοδική έκθεση «Ελληνικές Χάρτινες Εικόνες, Οδός Επικοινωνίας Ελλάδας-Ρωσίας», που εγκαινιάζεται στις 24 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη και αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και του Κρατικού Μουσείου Ιστορίας της Θρησκείας στην Αγία Πετρούπολη και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.α.

Η ταινία αναφέρεται στη ζωή του Έλληνα ναυτικού Ιωάννη Βαρβάκη, που καταγόταν από τα Ψαρά και ο οποίος για την προσφορά και το έργο του τιμήθηκε από την Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας. Ο Ιωάννης Βαρβάκης απέκτησε μεγάλα πλούτη με το εμπόριο. Υποστήριξε τον Ελληνικό  Απελευθερωτικό Αγώνα (1821-1828), ο οποίος οργανώθηκε στη Νότια Ρωσία από την Φιλική Εταιρεία. Ο ίδιος συμμετείχε ενεργά στην Ελληνική Επανάσταση και ίδρυσε και χρηματοδότησε τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας.

Τον Ιωάννη Βαρβάκη υποδύεται στην ταινία ο Sebastian Koch. Ένας μεγάλος γερμανός ηθοποιός με πολυάριθμους κινηματογραφικούς ρόλους, υψηλών απαιτήσεων. Με την παρουσία του στην προβολή της ταινίας, ο Sebastian Koch υπογράμμισε την φιλία, που τον συνδέει  με την Ελλάδα, τονίζοντας ότι αγάπησε και θαύμασε τον χαρακτήρα του Βαρβάκη.