Πρωτοπόρα ελληνο-ρωσική συνεργασία στην κβαντική τεχνολογία

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Πρωτοπόρα ελληνο-ρωσική συνεργασία στην κβαντική τεχνολογία

Απρίλιος 04, 2016 - 14:29
Αναρτήθηκε στο:

Σύμφωνο Συνεργασίας στον τομέα των κβαντικών τεχνολογιών υπεγράφη την 1η Απριλίου 2016, μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Παιδείας και Επιστήμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας.

To Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν, από ρωσικής πλευράς η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας και Επιστήμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κα Ludmila Ogorodova και από ελληνικής πλευράς ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κώστας Φωτάκης.

Η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή μιας πρωτοποριακής συνεργασίας, η οποία με εφαλτήριο τις κβαντικές τεχνολογίες μπορεί να προχωρήσει, πέρα από κοινά ερευνητικά έργα και ανταλλαγές επιστημόνων, σε από κοινού επενδύσεις και ερευνητικές υποδομές καθώς και σε αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας από ιδρύματα και εταιρίες προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της απασχόλησης, σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η Ελλάδα έχει αναπτύξει ερευνητικά κέντρα αριστείας, διεθνώς αναγνωρισμένα στον αναδυόμενο τομέα των κβαντικών τεχνολογιών. Πρόκειται για έναν τομέα  που έχει ήδη αναδείξει ένα σαφές δυναμικό για σημαντικές καινοτόμες εφαρμογές σε πεδία όπως τα συστήματα επόμενης γενιάς πληροφορικής, η ασφάλεια και ταχύτητα των τηλεπικοινωνιών, η βελτίωση της ακρίβειας και ευαισθησίας των διαγνωστικών τεχνικών, νέα έξυπνα υλικά, η νανοτεχνολογία, ο καθορισμός προτύπων για το εμπόριο και τη βιομηχανία, η ιατρική και η πολιτισμική κληρονομιά. Τα πεδία αυτά θα αποτελέσουν και τις τέσσερις θεματικές στις οποίες βασίζεται το σύμφωνο συνεργασίας, την Κβαντική  Νανο-ηλεκτρονική, τη Νανοφωτονική, την Κβαντική Πληροφορία – Επικοινωνία και τα Μεταϋλικά.

Όπως ορίζει το σύμφωνο, η πρώτη πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στον τομέα των Κβαντικών Τεχνολογιών θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016  και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2016. Η χρηματοδότηση θα ανέλθει στο ύψος του 1 εκ. ευρώ για κάθε μία από τις τέσσερις προτάσεις και η διάρκεια υλοποίησης των προγραμμάτων θα είναι από 24 έως 36 μήνες. Στην πρόσκληση έχουν δικαίωμα συμμετοχής ερευνητικά ινστιτούτα, ερευνητικά κα τεχνολογικά κέντρα και Οργανισμοί, Πανεπιστήμια, δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες και άλλοι ερευνητικοί οργανισμοί, επαγγελματικές κοινότητες και τεχνολογικές πλατφόρμες, των δύο χωρών.

Το Σύμφωνο τίθεται σε εφαρμογή από την ημέρα της υπογραφής του και για τα επόμενα δύο χρόνια, με αυτόματη ανανέωση για άλλα δύο χρόνια.

ΣυνημμένοΜέγεθος
PDF icon deltio_typoy_symfono_synergasias_elladas-rosias.pdf328.69 KB