Προβολή ταινίας για τον Ι. Καποδίστρια στα πλαίσια του 41η Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μόσχας

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Προβολή ταινίας για τον Ι. Καποδίστρια στα πλαίσια του 41η Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μόσχας

Απρίλιος 22, 2019 - 14:52
Αναρτήθηκε στο:

Στις 20 Απριλίου 2019, στον Οίκο Κινηματογραφιστών της Μόσχας, στα πλαίσια της διοργάνωσης του 41ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Μόσχας, παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας, της Γενικής Προξένου της Ελλάδος στη Μόσχα, Ελένης Βακάλη, εκπροσώπων του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας, εκπροσώπων διπλωματικών αποστολών στη Ρωσία, ανθρώπων από τον κόσμο του κινηματογράφου και πλήθους φίλων της «μεγάλης οθόνης», πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας της Svetlana Muzychenko, «Ο Έλληνας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας». Το θέμα της ταινίας είναι η ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια, διάσημου διπλωμάτη του 19ου αιώνα και Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας στην αυλή του Τσάρου Αλεξάνδρου Α’ και πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας.  Η ταινία γυρίστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με την συμβολή του Συλλόγου Ελλήνων Ρωσίας καθώς και της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα.
 
Πρόκειται για μια δραματοποιημένη ιστορική ταινία, παραγωγής της "Horosho productions", γυρίσματα τις οποίας έγιναν και στην Ελλάδα. Σε αυτήν γίνεται αναπαράσταση της εποχής και των γεγονότων που σχετίζονται με την ζωή του Ι. Καποδίστρια, τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός, Καζμέκ Κιμπίζοφ.  Μέσα από την ιστορία της προσωπικής σχέσης του Ιωάννη Καποδίστρια και της Ρωξάνδρας Στρούντζα, αναβιώνει το ταραχώδες ιστορικό πλαίσιο της Ευρώπης του 19ου αιώνα, με αναφορές σε σημαντικά γεγονότα όπως το Συνέδριο της Βιέννης, η συνθηκολόγηση του Ναπολέοντα, η ελληνική επανάσταση και η ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Μιλώντας για την ταινία, η σκηνοθέτης κα Μuzychenko και οι παραγωγοί της ταινίας, Νατάλια Ιβανόβα και Μαρία Ξινοπούλου, ανέφεραν ότι η ταινία ήταν μια μοναδική εμπειρία διότι σε αυτήν συμβιώνουν ένα ιστορικό ντοκυμαντέρ με μια ταινία μεγάλου μήκους, όπου οι προσωπικές σχέσεις, τα συναισθήματα και οι ανθρώπινες φιλοδοξίες ξεδιπλώνονται στο φόντο μιας από τις πιο ταραχώδεις εποχές στην ιστορία της Ευρώπης.

Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Μόσχας συνέβαλαν στη διοργάνωση του ταξιδιού της κινηματογραφικής αποστολής και στη διευθέτηση των γυρισμάτων στην Ελλάδα. Λήψεις πραγματοποιήθηκαν στο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο - όπου δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας-  σε ιστορικούς δρόμους του Ναυπλίου, στο σπίτι - Μουσείο του Καποδίστρια στην Κέρκυρα, στους Γιαννάδες της Κέρκυρας, στην Πρέβεζα και το Μουσείο Ζαλόγγου.