Στην Κεντρική Μακεδονία του πολιτισμού

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Στην Κεντρική Μακεδονία του πολιτισμού

Μάρτιος 07, 2016 - 10:48
Αναρτήθηκε στο:

Δύο από τα βασικότερα πολιτιστικά μνημεία της Ελλάδας βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία. Γνωρίστε τη Βεργίνα και το Δίον. 

Δίον / Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Βεργίνα - Η αρχαία πόλη των Αιγών 

Στα νότια του Αλιάκμονα, στους πρόποδες των Πιερίων, οι Μακεδόνες ίδρυσαν την πρωτεύουσα τους, τις Αιγές, ορίζοντας έτσι την περιοχή της Ημαθίας ως την καρδιά του Μακεδονικού Βασιλείου. Η πόλη των Αιγών αποτέλεσε το διοικητικό, πολιτικό, θρησκευτικό αλλά και γεωγραφικό κέντρο του κράτους. 

Από τις ανασκαφές του Μανόλη Ανδρόνικου ήρθαν στο φως η ακρόπολη, το επιβλητικό ανάκτορο με τα ωραία μωσαϊκά δάπεδα, το αρχαίο θέατρο, όπου το 336 π.Χ. δολοφονήθηκε ο βασιλιάς Φίλιππος Β’, το ιερό της θεότητας Ευκλείας και πολλά ακόμη κτίρια. Εδώ ανακηρύχθηκε βασιλιάς ο γιος του Φιλίππου, Αλέξανδρος, που δυο χρόνια αργότερα θα οργάνωνε τη μεγάλη του εκστρατεία στην Ασία. 

Το εντυπωσιακότερο εύρημα στη Βεργίνα είναι ο μεγάλος τάφος του Φιλίππου Β’, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν άθικτα η ολόχρυση λάρνακα με τα καμένα οστά του νεκρού, ένα χρυσό στεφάνι, όπλα, η χρυσελεφάντινη ασπίδα, ο σιδερένιος θώρακας κ.α. Στον προθάλαμο του τάφου βρέθηκαν επίσης μια ολόχρυση λάρνακα και ένα χρυσό διάδημα, που αποτελεί ίσως ένα από τα ωραιότερα κοσμήματα του αρχαίου κόσμου, ένα χρυσό στεφάνι μυρτιάς και άλλα κομψοτεχνήματα. 

Ομοιότητες με τον τάφο του Φιλίππου Β’ φέρει ο λεγόμενος τάφος του Πρίγκιπα, που βρέθηκε σε κοντινή απόσταση σε πολύ καλή κατάσταση και θεωρείται ότι ανήκε στον Αλέξανδρό Δ’, γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης. Στο ίδιο νεκροταφείο των τύμβων βρίσκεται ένας ακόμη τάφος, που περιέχει μια λαμπρή τοιχογραφία της «Αρπαγής της Περσεφόνης» από τον Πλούτωνα. 

Στην περιοχή βρίσκονται και άλλοι μακεδονικοί τάφοι που όμως ανακαλύφθηκαν συλημένοι. 

Δίον

Το Αρχαίο Δίον βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, δίπλα στο ομώνυμο χωριό του Νομού Πιερίας. Πήρε το όνομά του από το ιερό του Διός και κατοικήθηκε συνεχώς από τον 5ο π.Χ. μέχρι τον 5ο μ.Χ. αιώνα.    

Το Δίον αναδείχθηκε στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. ως το επίσημο θρησκευτικό κέντρο των Μακεδόνων. Στο ιερό του Ολυμπίου Διός πρόσφερε μεγαλοπρεπείς θυσίες ο Μέγας Αλέξανδρος, πριν ξεκινήσει την εκστρατεία του στην Ασία και λίγο αργότερα αφιέρωσε το περίφημο έργο του Λυσίππου, ένα χάλκινο σύνταγμα των εικοσιπέντε έφιππων εταίρων, που έπεσαν στη μάχη του Γρανικού μαχόμενοι των Περσών. 

Οι ανασκαφές που άρχισαν το 1928 και συνεχίστηκαν με εντατικό ρυθμό την περίοδο 1973-1988 έφεραν στο φως τα ιερά της Δήμητρας, της Ίσιδας, του Διονύσου και το Ασκληπείο, οδούς με καταστήματα, το νεκροταφείο και το τείχος της πόλης, το ελληνιστικό και ρωμαϊκό θέατρο, ρωμαϊκές θέρμες (λουτρά) με πλήθος γλυπτών, το Ωδείο, καθώς και μια παλαιοχριστιανική κοιμητηριακή βασιλική έξω από τα τείχη. Πολλά από τα ευρήματα εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο χωριό του Δίου.