Στην κουζίνα της Μακεδονίας

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Στην κουζίνα της Μακεδονίας

Μάρτιος 06, 2016 - 21:16
Αναρτήθηκε στο:

Το αυθεντικό ελαιόλαδο, τα υγιεινά λαχανικά, τα αγνά σιτηρά και τα φρέσκα ψάρια του Αιγαίου αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής και των συνταγών της κεντρικής Μακεδονίας. 

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στη Θεσσαλονίκη και τα παραθαλάσσια ταβερνάκια του Θερμαϊκού θα δοκιμάσετε μυδοπίλαφο, καλαμαράκια τηγανιτά και σαρδέλα στη σχάρα, τζιγεροσαρμάδες και γαρδούμπα. Μετά το ξενύχτι στα clubs θα βρείτε απολαυστικό ένα πιάτο της φημισμένης σούπας «πατσά» στα μαγειρεία που διανυκτερεύουν.

Στη Θεσσαλονίκη, την Ημαθία, την Πέλλα και το Κιλκίς μεταφέρουν από γενιά σε γενιά τις παραδοσιακές ποντιακές λιχουδιές, όπως τα πιροσκί, το πεϊνιρλί, η σούπα σορβά με γιαούρτι και τα γλυκά ωτία. Στα ορεινά της Κεντρικής Μακεδονίας θα χαρείτε ψητό κρέας στα κάρβουνα και θα δοκιμάσετε κυνήγι, κατσικάκι, αγριογούρουνο και βουβαλίσιο κρέας σερβιρισμένο με λαχανικά και ρύζι. Στη Χαλκιδική δοκιμάστε αστακομακαρονάδες, ξιφία και τσιπούρες και ζητήστε «λιόκαφτα», δηλαδή ψάρια που έχουν «ψηθεί» στον ήλιο με χοντρό αλάτι και πιπέρι.

Επειδή η ανάβαση στον Όλυμπο και η βόλτα στο φαράγγι του Ενιπέα ανοίγουν την όρεξη, οι ταβέρνες και τα τσιπουράδικα της Πιερίας είναι σε απόσταση αναπνοής από τους πρόποδες του βουνού.

Δοκιμάστε τοπικές πίτες με αγνά υλικά και φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, βιολογικό κρέας από ντόπιους κτηνοτρόφους, μαγειρεμένο με μεράκι στις παραδοσιακές ψησταριές, ή ψαράκι και τσίπουρο στις ψαροταβέρνες των ακτών της Κατερίνης και του Λιτόχωρου. 

Οι δρόμοι του κρασιού

Από την αρχαιότητα οι Έλληνες είχαν κάνει θεό τον Διόνυσο και το κρασί έργο τέχνης. Γνώριζαν καλά τη σημασία των κατάλληλων κλιματικών συνθηκών για την καλλιέργεια των αμπελιών, την προσοχή στον τρύγο και τα μυστικά για ένα γευστικό κρασί. Οι συνεχιστές αυτής της αρχέγονης παράδοσης βρίσκονται διάσπαρτοι στους αμπελώνες της Κεντρικής Μακεδονίας και παράγουν εξαιρετικά κρασιά, που μπορείτε να δοκιμάσετε σε εστιατόρια ή –ακόμη καλύτερα – σε ένα οινοποιείο για να δείτε από κοντά και τη διαδικασία παραγωγής τους.

Επισκεφθείτε τα οινοποιεία της Νάουσας όπου παράγονται κρασιά με σκούρο, κόκκινο χρώμα και επιθετική, φρουτώδη γεύση από τη χαρακτηριστική ποικιλία Ξινόμαυρο. Παράδοση στο τσίπουρο και το κρασί έχει και η Γουμένισσα, τα Γιαννιτσά και η Χαλκιδική και εκεί θα βρείτε ορισμένους από τους μεγαλύτερους οινοπαραγωγούς της χώρας. Δοκιμάστε κρασί οργανικής καλλιέργειας και πάρτε μαζί σας για το σπίτι ένα μπουκάλι από τις ζώνες Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης για μια μοναδική γευστική εμπειρία.

http://www.verymacedonia.com/sites/default/files/EASY_LIVING_GR.pdf