Συγκίνηση στη Μόσχα προκαλεί η Ελλάδα της αντίστασης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Συγκίνηση στη Μόσχα προκαλεί η Ελλάδα της αντίστασης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Οκτώβριος 19, 2018 - 12:30
Αναρτήθηκε στο:

Η Ελλάδα της αντίστασης, της κατοχής και της απελευθέρωσης παρουσιάστηκε χθες στο ρωσικό κοινό μέσα από 200 περίπου σπάνιες και ανέκδοτες φωτογραφίες στο πλαίσιο της έκθεσης «Ημέρες Όχι, Ελληνική αντίσταση 1940-45», που διοργάνωσε το Γραφείο Τύπου της ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα.

«Είναι μία έκθεση που προκαλεί υπερηφάνεια, αλλά και στενοχώρια. Στενοχώρια γιατί σε πολλές φωτογραφίες αντικατοπτρίζεται ο πόνος που κυριάρχησε εκείνα τα χρόνια, θλίψη γιατί κατά τη διάρκεια του αγώνα αυτού χάθηκαν στην Ελλάδα πάνω από 600.000 ζωές. Ταυτόχρονα όμως υπερηφάνεια γιατί η ελληνική αντίσταση κατά του ναζισμού ήταν από τις σθεναρότερες στην Ευρώπη, υπερηφάνεια γιατί όσοι αγωνίσθηκαν το έπραξαν όχι για υλικά αγαθά, αλλά από αγάπη για την πατρίδα και αγάπη για την ελευθερία», ανέφερε στην ομιλία του ο Πρέσβυς της Ελλάδος στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Μουσείο του Δήμου της Μόσχας, στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, σε χώρο 800 τ.μ., και περιλαμβάνει υλικό από το πρόσφατα ψηφιοποιημένο αρχείο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Απαρτίζεται από τρία μέρη, ξεκινώντας από ένα χρονολόγιο που καλύπτει τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, την εισβολή των Γερμανών και τη δράση του ελληνικού στρατού στη Μέση Ανατολή.

«Η ιστορία της ελληνικής αντίστασης και η ρωσική ιστορία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μοιάζουν κατά πολύ. Ο αγώνας κατά του φασισμού είναι μια πολύ σημαντική σελίδα και για τις δύο χώρες. Όμως το πιο λαμπρό και θετικό στοιχείο για τις δύο χώρες μας είναι η φιλία που ενώνει τους λαούς μας και η οποία πιστεύω ότι θα συνεχιστεί και θα παραμείνει αιώνια», σημείωσε η διευθύντρια του Μουσείου της Μόσχας, Αλίνα Σαπρίκινα.

Σε ειδικά διακοσμημένο χώρο ώστε να μοιάζει με μικρά δωμάτια της εποχής, η προσέγγιση του θέματος γίνεται πιο προσωπική, με φωτογραφίες των θυμάτων της γερμανικής κατοχής. Τα θύματα του λιμού της Αθήνας, οι εκτελέσεις, τα ολοκαυτώματα μαρτυρικών χωριών προκαλούν έκπληξη στο ρωσικό κοινό, που ελάχιστα γνωρίζει για την ελληνική συνεισφορά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Γνώριζα ότι στην Αθήνα υπήρξε λιμός αλλά ποτέ δεν είχα φανταστεί κάτι τέτοιο. Είναι σαν τις ιστορίες που έχω ακούσει για το Λένινγκραντ. Και για το Ρίμινι δεν ήξερα. Έχω πάει εκεί και όμως αυτά τα πράγματα που έμαθα σήμερα δεν τα είχα ξανακούσει. Δεν είχα ιδέα", είπε ο δημοσιογράφος Αντρέι Γιασλάφσκι, που παρακολούθησε τα εγκαίνια.  

Η τρίτη ενότητα είναι η «αίθουσα της Νίκης» με φωτογραφίες από την εθνική αντίσταση και την απελευθέρωση της Αθήνας. Αρκετές από αυτές τις φωτογραφίες απεικονίζουν και σοβιετικούς αξιωματικούς που βρέθηκαν στην Ελλάδα είτε στην περίοδο της κατοχής είτε στους εορτασμούς για την απελευθέρωση. «Αυτή η στιγμή της ιστορίας μας ενώνει Έλληνες και Ρώσους. Με την έκθεσή μας, που πάνω από όλα υπογραμμίζει την ελληνορωσική φιλία, θελήσαμε να δείξουμε ότι σε μια τόσο σημαντική στιγμή της ιστορίας σταθήκαμε μαζί, δεν ήμασταν αντίπαλοι», ανέφερε στα εγκαίνια ο προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου, Νέστορας Τυροβούζης.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την στήριξη του ΕΟΤ ενώ έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το έτος Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας. Θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου 2018.