Συνέδριο στην Αθήνα για την Αντιφασιστική Νίκη

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Συνέδριο στην Αθήνα για την Αντιφασιστική Νίκη

Μάιος 14, 2018 - 15:55
Αναρτήθηκε στο:

Το συνέδριο καλύφθηκε από ελληνικά και ρωσικά ΜΜΕ, ενώ έλαβαν μέρος έγκριτοι Ρώσοι και Έλληνες καθηγητές, αξιωματούχοι και κοινωνικοί φορείς.

Στα 75 χρόνια των μαχών του Στάλινγκραντ και του Κούρσκ ήταν αφιερωμένο το  συνέδριο "Η αληθινή ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου", που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 9η Μαΐου, Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

«Η αντιφασιστική νίκη των λαών στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελεί κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας. Η ανθρωπότητα βίωσε την πλέον θανάσιμη δοκιμασία. Το σύνθημα «ποτέ πια πόλεμος – ποτέ πια φασισμός», που γεννήθηκε από την αντιφασιστική νίκη των λαών και τη συντριβή του φασισμού, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας ΥΨΗΠΤΕ, Γιώργος Φλωρεντής, κατά την έναρξη του συνεδρίου. Ο κ. Φλωρεντής εξήρε τη συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στον κοινό αγώνα ενάντια στον φασισμό, καθώς τα μισά από τα θύματα ολόκληρου του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν Σοβιετικοί στρατιώτες και πολίτες, ενώ αναφέρθηκε και στην ηρωική θυσία των Ελλήνων τόσο στα μέτωπα κατά Ιταλών και Γερμανών όσο και στην εθνική αντίσταση. «Η νίκη των λαών κατά του φασισμού έχει για εμάς τους Έλληνες τη δύναμη της μνήμης που εμπνέει περηφάνια», τόνισε ο ΓΓ του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ.

Ο Πρέσβυς της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ, αναφέρθηκε, κατά το χαιρετισμό του, στη συμβολή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην από κοινού νίκη και υπενθύμισε τη μαχητική αδελφικότητα εκείνων που αντιστάθηκαν στο ναζισμό. Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας προς τιμήν της Ημέρας της Νίκης, και τόνισε: «Είμαι βέβαιος ότι εμείς μαζί δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί υπό αμφισβήτηση η καθοριστική συμβολή του σοβιετικού λαού στη Μεγάλη Νίκη, όπως και οι μάχες του ελληνικού λαού στα χρόνια της αντίστασης. Δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστούν οι ιδέες και τα μαθήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία σήμερα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ».

Ο Πρέσβυς του Καζακστάν, Αλεξέι Βολκόφ, υπενθύμισε ότι συμβολή στη νίκη στον πιο αιματηρό και βάναυσο πόλεμο είχαν όλοι οι λαοί της Σοβιετικής Ένωσης: «Χάρη στο θάρρος και την αλληλεγγύη και την κοινή μάχη των λαών της Σοβιετικής Ένωσης κατά του φασισμού σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να ζούμε ελεύθερα και να κοιτάμε με τόλμη στο μέλλον».

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ελληνορωσική Λέσχη Διάλογος και τις Εκδόσεις Contact ΜΕΠΕ και καλύφθηκε από ελληνικά και ρωσικά ΜΜΕ, ενώ έλαβαν μέρος έγκριτοι Ρώσοι και Έλληνες καθηγητές, αξιωματούχοι και κοινωνικοί φορείς.