Συνέντευξη με την Περιφερειάρχη

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Συνέντευξη με την Περιφερειάρχη

Ιούλιος 06, 2016 - 12:13
Αναρτήθηκε στο:

Στο πλαίσιο του κύκλου συνεντεύξεων που έχει ξεκινήσει ο δικτυακός μας τόπος για τις δράσεις του αφιερωματικού Έτους «2016 Η Ελλάδα στην Ρωσία», δημοσιεύουμε σήμερα συνέντευξη με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου

-κα Καλογήρου, ποιες είναι οι σχέσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τη Ρωσία; 

Τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και της έντονης δραστηριότητας στο εμπόριο και στη ναυτιλία, είχαν αναπτύξει σχέσεις με διάφορες περιοχές της Ρωσίας, ιδίως στην προεπαναστατική περίοδο. Η κοινή ορθόδοξη παράδοση, αλλά και οι αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία με την ελπίδα της βοήθειας «από το ομόθρησκο ξανθό γένος», οι επιχειρήσεις του Ορλώφ στο Αιγαίο εναντίον των Τούρκων κατακτητών, η ίδρυση εμπορικών οίκων για την εξαγωγή τοπικών προϊόντων, οι δωρεές Ελλήνων ευεργετών σε εκκλησίες και σχολεία, συνέβαλλαν στη δημιουργία και διατήρηση κλίματος φιλίας και συνεργασίας με πόλεις και περιοχές όπου άκμαζε το Ελληνικό στοιχείο. 

Αργότερα και λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, οι σχέσεις αυτές περιορίστηκαν μέχρι και την προηγούμενη δεκαετία που σημειώνεται μια έντονη κινητικότητα σε όλους τους τομείς, με αιχμή τον τουρισμό και τις προσπάθειες προώθησης των τοπικών προϊόντων στη Ρωσική αγορά, αλλά και τις πολιτιστικές ανταλλαγές.

Σήμερα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον τόσο για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τουρισμό όσο και στην ενίσχυση πολύπλευρων συνεργασιών των τοπικών και περιφερειακών αρχών. 

-Ποια στοιχεία πέρα από τον τουρισμό και τον πολιτισμό θα θέλατε να αναδείξετε με αφορμή το «Έτος 2016 Η Ελλάδα στη Ρωσία»;

Η Ρωσία για μας δεν αποτελεί μόνο μια τεράστια αγορά για τον τουρισμό και τα προϊόντα των νησιών μας, αλλά ταυτόχρονα και ένα δυνητικό εταίρο σε συνεργασίες σε σημαντικούς τομείς όπως η ενέργεια, η αξιοποίηση των φυσικών πόρων, η τεχνολογία ιδίως στην αγροτική παραγωγή και η εκπαίδευση. 

Ήδη εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον για συνεργασίες σε αυτούς τους τομείς και πιστεύουμε πως οι κοινές προσπάθειες των χωρών μας και η πρόσφατη υπογραφή των συμφώνων συνεργασίας με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου Πούτιν στην Ελλάδα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις και τους φορείς του Βορείου Αιγαίου να αναπτύξουν περαιτέρω τις σχέσεις τους με αντίστοιχους φορείς της Ρωσίας.

-Έχετε προγραμματίσει κάποιες ιδιαίτερες εκδηλώσεις για το Έτος;

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανταποκρίθηκε άμεσα στη σχετική πρόσκληση της μικτής Διυπουργικής Επιτροπής για το έτος Ελλάδα – Ρωσία και ήδη ολοκληρώνει την προετοιμασία για δυο πολύ σημαντικές εκδηλώσεις.

Η πρώτη  αφορά στην έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Λέσβου με τίτλο «Αιγαίο- Αρχιπέλαγος» που παρουσιάζει με εξαιρετικό τρόπο τη γεωλογική ιστορία,  τα απολιθωμένα ευρήματα και τη γέννηση του πολιτισμού του Αιγαίου Πελάγους και είναι μια εξαιρετική έκθεση που ήδη ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Η δεύτερη αφορά στην ανάδειξη της κοινής μας ιστορίας με τίτλο «Από τα Ορλωφικά μέχρι τον Μεγάλο Πόλεμο» και περιλαμβάνει εκδηλώσεις μνήμης για τη διαχρονική σχέση της Λήμνου με τη Ρωσία. 

Παράλληλα προγραμματίζεται η συμμετοχή μας σε τουριστικές και εμπορικές εκθέσεις και η οργάνωση παράπλευρων  πολιτιστικών εκδηλώσεων.

-Ποιες είναι γενικότερα οι προσδοκίες σας από το «Έτος 2016 Η Ελλάδα στη Ρωσία»;

Η γενικότερη αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η προσφυγική κρίση, παράλληλα με την κρίση θεσμών και δομών σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, επιτείνουν την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των λαών και ο ρόλος των περιφερειακών αρχών μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικός στο πεδίο αυτό.

Το «Έτος 2016: Η Ελλάδα στη Ρωσία» ασφαλώς είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Παρόμοιες εκδηλώσεις δίνουν στους ανθρώπους τη δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά, να συνομιλήσουν, να κατανοήσει ο ένας καλύτερα τον άλλον. Το «Έτος 2016: Η Ελλάδα στη Ρωσία», καθώς αναδεικνύει τις υπαρκτές σχέσεις μας, τις δυναμώνει ταυτόχρονα, καθώς αυτές οι σχέσεις αναζητούν και βρίσκουν νέα πεδία εφαρμογής, πέρα από το τουριστικό που γνωρίζουμε, στην περιοχή της οικονομίας δηλαδή, των επενδύσεων και της ανάπτυξης.