Τα μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το φθινόπωρο στην Μόσχα

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Τα μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το φθινόπωρο στην Μόσχα

Ιούλιος 20, 2016 - 14:12
Αναρτήθηκε στο:

Η έκθεση της Περιφέρειας Αττικής εγκαινιάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής Στσούσεφ.

Μηχανισμός Αντικυθήρων

Έκθεση αφιερωμένη στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες  και μυστηριώδεις ανακαλύψεις στην ιστορία της αρχαιολογίας, εγκαινιάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου 2016 στο κτίριο του Κρατικού Μουσείου Αρχιτεκτονικής  Στσούσεφ στην Μόσχα. Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο αστροφυσικός, Ξενοφών Μουσάς, καθηγητής  στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της διεθνούς ομάδας μελέτης του μηχανισμού, αποτελεί μέρος των δράσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του Έτους 2016 Η Ελλάδα στην Ρωσία.

Πρόκειται για μια επικαιροποιημένη, με βάση τα νεώτερα στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνα, έκθεση κεντρικό αντικείμενο της οποίας είναι ένα πιστό αντίγραφο του μηχανισμού από ορείχαλκο σε φυσικό μέγεθος (32 x 12 x 20 cm), τα πρωτότυπα κομμάτια του οποίου φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Εκτός από το αντίγραφο του μηχανισμού, η έκθεση θα περιλαμβάνει διαδραστικά μοντέλα σε υπολογιστές, τρισδιάστατες εικόνες και βίντεο μέσα από τα οποία θα καταδεικνύεται ο τρόπος λειτουργίας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και η ιστορία της μελέτης του.

«Είμαστε σίγουροι, ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο πρώτος στον κόσμο υπολογιστής και αστρονομικό ρολόι, θα προσελκύσει την προσοχή του ρωσικού κοινού. Για εμάς είναι μεγάλη τιμή να παρουσιάζουμε την έκθεσή μας στη Μόσχα, στη Ρωσία, σε μια χώρα με πλούσια ιστορία και υπερήφανο λαό, σε μια φιλική για εμάς χώρα. Θα πρέπει να το δουν όλοι, από τα παιδιά μέχρι και τον ίδιον τον Πρόεδρο», δηλώνει η κα Κατερίνα Παλιού, εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος διεθνών θεμάτων της Περιφέρειας Αττικής, στο σχετικό αφιέρωμα για την έκθεση που παρουσιάζει το ρωσικό περιοδικό Редкие земли (Σπάνιες Γαίες), ενόψει των εγκαινίων του Σεπτεμβρίου.