Τελετή μνήμης για τη Διάσωση των Εβραίων της Ζακύνθου στην γερμανική κατοχή

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Τελετή μνήμης για τη Διάσωση των Εβραίων της Ζακύνθου στην γερμανική κατοχή

Δεκέμβριος 15, 2017 - 17:58
Αναρτήθηκε στο:

Η τελετή μνήμης για την προσφορά των κατοίκων της Ζακύνθου, διοργανώθηκε από το Ρωσικό Εβραϊκό Κογκρέσο και την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Μόσχα.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2017, σε ειδική τελετή στην Συναγωγή Μνήμης της Μόσχας αναβίωσε το  θαύμα της διάσωσης των 275 Εβραίων κατοίκων της Ζακύνθου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τους Ναζί. Η Ζάκυνθος είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο, όπου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το σύνολο της εβραϊκής κοινότητας – 275 μέλη - διεσώθη χωρίς καμία απώλεια.

Τον Δεκέμβριο του 1943, ο Γερμανός Διοικητής του νησιού ζήτησε από τον Δήμαρχο, Λουκά Καρρέρ και το Μητροπολίτη Χρυσόστομο κατάλογο με τα ονόματα των μελών της εβραϊκής κοινότητας για να παραλάβει σε απάντηση ένα χαρτί, όπου αναφέρονταν δύο μόνο ονόματα: τα δικά τους. «Αν πρόκειται να απελάσετε τους Εβραίους, θα έρθουμε μαζί τους. Τη μοίρα τους θα ακολουθήσουμε και εμείς», δήλωσαν. Η ηρωική στάση του Δημάρχου και του Μητροπολίτη, καθώς και η αυταπάρνηση των κατοίκων του νησιού που διέσωσαν τους συμπολίτες τους βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή των οικογενειών τους, τιμήθηκε από το κράτος του Ισραήλ το 1978 με την απονομή του τίτλου των ‘’Δικαίων των Εθνών’’.

Η τελετή μνήμης για την προσφορά των κατοίκων της Ζακύνθου, διοργανώθηκε από το Ρωσικό Εβραϊκό Κογκρέσο και την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Μόσχα. Παρόντες στην τελετή ήταν ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Μόσχα κ. Ανδρέας Φρυγανάς, ο Μητροπολίτης Κυρήνης Αθανάσιος, Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα, ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος, Έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στη Μόσχα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, κ. Ιβάν Σαββίδης, η Γενική Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κα Ξένια Δημητρίου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας, κ. Χρήστος Ταχτσίδης. Προσκεκλημένοι ήσαν ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς και ο υιός ενός εκ των διασωθέντων, κ. Μωϋσής Μόρδος.

Η τελετή ξεκίνησε με ομιλία του Προέδρου της Ρωσικής Εβραϊκής Κοινότητας,  κ.  Γιούρι Κάνερ, που βαθύτατα συγκινημένος αναφέρθηκε στις διαχρονικά καλές σχέσεις Εβραίων και Ελλήνων και  ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Ελλάδος, τους εκπροσώπους της Εκκλησίας και όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης μνήμης αφιερωμένης στην ηρωική πράξη των κατοίκων της Ζακύνθου, που με θάρρος, ανθρωπιά και αυταπάρνηση έσωσαν τους Εβραίους συμπολίτες τους από τον όλεθρο των ναζιστικών στρατοπέδων.  «Είναι πολύ σημαντικό – τόνισε – να δείξουμε ότι και στις πιο σκοτεινές εποχές είναι σημαντικό να παραμένεις άνθρωπος».

Ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Ρωσία, κ. Ανδρέας Φρυγανάς αναφέρθηκε με λόγια συγκίνησης στο Θαύμα της Ζακύνθου λέγοντας ότι το γεγονός της διάσωσης των Εβραίων του νησιού έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί εκτός από τη ζωή των Εβραίων κατοίκων έσωσε και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ακόμα και την αξιοπρέπεια των Γερμανών κατακτητών που είχαν αναλάβει την διοίκηση του νησιού, αποτρέποντάς τους από ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Απευθυνόμενος δε στους τιμώμενους προσκεκλημένους από την Ελλάδα, ο κ. Πρέσβης δήλωσε ότι στο πρόσωπό τους βλέπει όλους εκείνους που με τις πράξεις τους έσωσαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια . «Είμαστε – είπε – περήφανοι για τους συμπατριώτες μας. Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε αυτά που έγιναν τότε και εύχομαι το Θαύμα της Ζακύνθου να δράσει καταλυτικά για το μέλλον, ώστε να μην να ξαναζήσουμε ποτέ τέτοια θλιβερά γεγονότα».

O Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς, τόνισε ότι οι Έλληνες κάτοικοι του νησιού – απλοί και φτωχοί άνθρωποι, όπως και οι Εβραίοι συμπολίτες τους άλλωστε - έδρασαν κινούμενοι από συναισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης προς τον πλησίον, ανταποκρινόμενοι στο ύψιστο καθήκον να προστατέψουν τη ζωή των συμπατριωτών τους. «Απέδειξαν ότι υπάρχουν άνθρωποι που κράτησαν ζεστή την ελπίδα ότι ακόμα και σε εποχές ζοφερές, ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος. Η διάσωση των Εβραίων της Ζακύνθου», υπογράμμισε ο κ. Κολοκοτσάς, «είναι μια από τις μεγαλύτερες σελίδες της ιστορίας του τόπου μας», ενώ πρόσθεσε ότι η Ζάκυνθος φέρει τα ίχνη της εβραϊκής παράδοσης, αφού περισσότερα από 500 χρόνια Έλληνες και Εβραίοι έζησαν αρμονικά στο νησί.

Στην τελετή παρέστη εκτάκτως και η Γενική Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κα Ξένια Δημητρίου η οποία βρισκόταν στη Μόσχα την ημέρα αυτή για υπηρεσιακούς λόγους και η οποία σε σύντομη ομιλία της ανέφερε ότι όλα όσα ακούστηκαν από τους ομιλητές στην εκδήλωση φανερώνουν ότι κάποιοι άνθρωποι κατάλαβαν πολύ πιο πριν από τους επιστήμονες γενετιστές ότι όλοι οι άνθρωποι κατά βάση είναι ίδιοι. Ε

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, κ. Ιβάν Σαββίδης, ευχαρίστησε τον Πρέσβυ της Ελλάδος διότι, όπως είπε, χωρίς την δραστήρια συμμετοχή του η εκδήλωση αυτή δεν θα είχε πραγματοποιηθεί, καθώς και το Ρωσικό Εβραϊκό Κογκρέσο για την διοργάνωση. Ο κ. Σαββίδης χαρακτήρισε τη στάση του Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσοστόμου και του Δημάρχου, Λουκά Καρέρ, παράδειγμα σωστού τρόπου ζωής για τις νεώτερες γενιές και τόνισε ότι οι πράξεις ανθρωπιάς των κατοίκων της Ζακύνθου έναντι των Εβραίων συμπολιτών τους τον καθιστούν περήφανο που είναι Έλληνας. Εξέφρασε επίσης το σεβασμό του για τις εκδηλώσεις μνήμης και ευγνωμοσύνης της εβραϊκής κοινότητας που φανερώνουν  δύναμη ψυχής.

Στη συνέχεια προβλήθηκε για πρώτη φορά στη Ρωσία ταινία – ντοκιμαντέρ του Τόνη Λυκουρέση με τίτλο «Το τραγούδι της Ζωής», αφιερωμένη στην διάσωση των Εβραίων της Ζακύνθου. Στην ταινία αναβίωσαν ιστορικά γεγονότα  από τις απελάσεις των Εβραίων κατοίκων των Επτανήσων και παρουσιάστηκαν συγκινητικές μαρτυρίες διασωθέντων Εβραίων της Ζακύνθου, που διατήρησαν σε όλη τους τη ζωή αδελφικές σχέσεις με τους κατοίκους του νησιού που τους βοήθησαν.