ΒΥΖΑΝΤΙΟ και ΡΩΣΙΑ: Εικόνες, Τέχνη και Τεχνολογία

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

ΒΥΖΑΝΤΙΟ και ΡΩΣΙΑ: Εικόνες, Τέχνη και Τεχνολογία

Μάρτιος 15, 2017 - 14:37
Αναρτήθηκε στο:

Διήμερο επιστημονικό συμπόσιο διοργανώθηκε στην Πινακοθήκη Tretyakov της Μόσχας στις 9-10 Μαρτίου.

Διήμερο επιστημονικό συμπόσιο - Πινακοθήκη Tretyakov (Μόσχα)

Στο πλαίσιο τού έτους Ελλάδος-Ρωσίας 2016, διοργανώθηκε,  στις 9 και 10 Μαρτίου στην Πινακοθήκη Tretyakov της Μόσχας, διήμερο επιστημονικό συμπόσιο  με θέμα «Βυζάντιο  και Ρωσία: Εικόνες, Τέχνη και Τεχνολογία», στο όποιο συμμετείχαν Έλληνες και Ρώσοι επιστήμονες. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την Τέχνη και την Τεχνολογία ως εργαλείο για την ερμηνεία, διάγνωση, προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση των Βυζαντινών εικόνων και κειμηλίων.

Το συμπόσιο ανέδειξε σημεία τομής του Βυζαντίου και της Ρωσίας με ειδικές αναφορές στην εξέλιξη της θρησκευτικής τέχνης, τις συνθήκες διαμόρφωσής της καθώς και στα πνευματικά κινήματα που την επηρεάζουν. Παράλληλα, συζητήθηκε η χρήση και συμβολή της τεχνολογίας αλλά και η εφαρμογή αυτής μέσω διαγνωστικών μη επεμβατικών μεθόδων στην ανάδειξη ενδότερων τεχνικών περιπετειών στο χρόνο και χώρο σε συνάφεια με το εκάστοτε πνευματικό και θεολογικό περιεχόμενο, με το οποίο επενδύονται οι βυζαντινές εικόνες και  τα μηνύματα που εκπέμπουν σήμερα.

Το γενικό συντονισμό της δράσης είχε το Ίδρυμα «Ὀρμύλια» (Επιστημ. Υπευθ. Δρ. Γ. Καραγιάννης), με συνδιοργανωτές το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Καθ. Α. Σέμογλου). Η εκδήλωση έγινε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας,  Έρευνας και Θρησκευμάτων/Γενική Γραμματεία Έρευνας.

ΣυνημμένοΜέγεθος
PDF icon programma_symposioy.pdf4.56 MB